Hartige muffins met magere spekreepjes en kaas

Zes hartige, gezonde en luchtige muffins met magere spekreepjes, ui, paprika, geraspte kaas en Italiaanse kruiden. Heerlijk als lunch of tussendoor.

Ingrediënten Materialen
De gebruikte 6 siliconen vormpjes komen van de Action; andere muffin- of cupcakevormpjes zijn natuurlijk ook prima. De muffinvormpjes hebben een inhoud van ruim 50 ml per stuk.
cupcakevormpjes

Bereidingswijze

  1. Vet de muffinvormpjes heel licht in met de lik arachideolie en zet op het ovenrooster. Heb je hele gladde muffinvormpjes? Dan is het niet nodig om ze in te vetten.
  2. Pel en snipper de ui. Bak deze langzaam aan in ½ el rijstolie tot ze glazig zijn.
    Voeg de magere spekreepjes toe en bak mee. Voeg de tijm toe. Als de spekreepjes voldoende (=licht aangebakken) gaar zijn, voeg dan de paprika toe en bak nog heel mee. Laat dit mengsel vervolgens in een zeef afkoelen.
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  4. Zeef het speltmeel boven een grote mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg de bakpoeder via het zeef toe. Voeg de Italiaanse kruiden toe aan de mengkom en roer alles met een lepel goed door.
  5. Doe de eieren in een andere mengkom en mix ze 1 minuut met de mixer tot ze schuimig zijn.
    Voeg ½ el rijstolie en de melk toe en roer met een spatel door.
  6. Doe het eiermengsel bij het speltmeelmengsel en meng met de spatel tot het een deegmengsel wordt en alles goed gemengd is (meng niet langer dan nodig).
  7. Voeg het spekreepjes-ui-paprika-mengsel en de geraspte kaas toe en meng door het deeg.
  8. Verdeel over de 6 vormpjes.
  9. Bak de hartige muffins in 29 minuten onderin de op 175 graden voorverwarmde oven tot ze gaar en bruin zijn.
  10. De muffins zijn het meest lekker als ze nog warm zijn, maar volledig afgekoeld zijn ze ook heerlijk.

Bewaartip

  • Bewaar de muffins in een afgesloten blik of trommel.
  • Je kunt volledig afgekoelde muffins prima invriezen. Doe dit op de dag van bakken. Zeker een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid muffins uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip

  • Vervang het speltmeel door tarwebloem. Dit is wel wat minder gezond (‘witbrood’), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook te vervangen door, het meer  gezonde, volkoren tarwemeel.
  • Vervang het speltmeel door havermout en maal dit in de hakmixer fijn tot havermoutmeel.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s