Krenten kwarkbollen met jam & pitten

Zes gezonde magere kwarkbollen van speltmeel met krenten, zonnebloempitten, pompoenpitten en een vleug vanille; drie gevuld met zelfgemaakte abrikozenjam en drie met aardbeienjam. Zonder boter en natuurlijk gezoet.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Maak 2 uur van tevoren de aardbeien- en abrikozenjam (gebruik voor de bollen de helft van de genoemde ingrediënten, tenzij je wat jam over wil houden). Uiteraard kun je ervoor kiezen om alleen met aardbeienjam of een andere jam gevulde bollen te maken; hou dan de genoemde hoeveelheden ingrediënten aan.

Voor het beste resultaat: laat een uur van tevoren de eieren en kwark op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen en wel een half uur van tevoren alvast de krenten (stap 1), zodat ze goed zijn uitgelekt.

  1. Doe de krenten in een bakje en weeg daarbij gelijk af. Vul het bakje met heet water tot ze net onder staan. Laat zeker 15 minuten staan en laat ze dan in een zeef uitlekken.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Doe de kwark, eieren, rijstolie en de honing in een grote mengkom.
    Was en rasp de citroen en doe gelijk in de mengkom of voeg 4 tl citroenrasp met honing toe. Klop met een lepel door elkaar tot het goed gemengd is.
  5. Zeef het speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg het vanillepoeder, bakpoeder en de baking soda via het zeef toe.
    Voeg de zonnebloempitten en pompoenpitten toe aan het speltmeelmengsel en meng met een lepel door elkaar.
    Voeg dit meelmengsel in twee delen toe aan het kwarkmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig maar luchtig beslag.
  6. Roer de uitgelekte krenten luchtig door het deegmengsel.
  7. Schep met de lepel zes hoopjes beslag, 1 grote eetlepel per bol, op de met bakpapier beklede bakplaat. Leg ze op enige afstand van elkaar; ze rijzen, maar lopen ook een beetje uit. Schep met een lepel op drie hoopjes beslag 2 el abrikozenjam en op 3 hoopjes beslag 2 el aardbeienjam. Schep met de lepel een tweede eetlepel beslag op de hoopjes beslag met jam.
  8. Bak de kwarkbollen 25 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
    Test voor de zekerheid of de kwarkbollen gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de kwarkbollen dan nog 5 minuten terug in de oven op 180 graden. Zijn ze al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet ze 10 minuten in de oven op 180 graden.
  9. Haal de kwarkbollen uit de oven, leg ze op een rooster en bestrijk ze direct met een heel klein beetje rijstolie; zo blijven ze lekker zacht.
    Als de olie is ingetrokken, laat ze dan geheel afkoelen.

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) kwarkbollen na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Ongeveer een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid kwarkbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatie-/bespaartip

  • Vervang het speltmeel door tarwebloem. Dit is wel wat minder gezond (‘witbrood’), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook te vervangen door, het meer  gezonde, volkoren tarwemeel.
  • Vervang de citroenrasp door sinaasappelrasp of sinaasappelrasp met honing.
  • Vervang de krenten (deels) door rozijnen of cranberry’s.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s