Bananenmuffins met noten

Twaalf gezonde en luchtige muffins van volkoren speltmeel; met bananen, dadels, amandelen, hazelnoten en walnoten. Heerlijk als ontbijt, lunch of voor tussendoor. Zonder toegevoegde suikers.

Ingrediënten Materialen
De gebruikte 12 siliconen vormpjes komen van de Action; andere muffin- of cupcakevormpjes zijn natuurlijk ook prima. De muffinvormpjes hebben een inhoud van ruim 50 ml per stuk.
cupcakevormpjes

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: zorg dat de eieren en de melk koud zijn en laat een uur van tevoren de bananen en dadels op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen.

  1. Vet de muffinvormpjes heel licht in met de lik arachideolie en zet op het ovenrooster. Heb je hele gladde muffinvormpjes? Dan is het niet nodig om ze in te vetten.
  2. Hak de amandelen, hazelnoten en walnoten grof.
  3. Prak de banaan met een vork op een bord.
    Snij de dadels in hele kleine stukjes, voeg toe en meng door elkaar.
  4. Zeef de speltbloem en weeg daarbij gelijk af. Voeg via het zeef ook het bakpoeder en het vanillepoeder toe. Voeg de gehakte amandelen, hazelnoten en walnoten toe en roer met een lepel door elkaar.
  5. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  6. Doe de eieren in een andere mengkom en mix ze 1 minuut met de mixer tot ze schuimig zijn.
    Voeg de arachideolie en de melk toe en roer met een spatel 2 keer door.
    Voeg de geprakte banaan en fijngesneden dadels toe en spatel een paar keer door.
  7. Doe het eier-banaanmengsel in 1x bij het speltmeelmengsel en meng met de spatel tot het een deegmengsel wordt en alles goed gemengd is (meng niet langer dan nodig).
  8. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes.
  9. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en bak de muffins in 25 minuten goudbruin en gaar.
  10. Laat de muffins goed afkoelen. Verwijder de muffins pas uit de muffinvormpjes als ze volledig zijn afgekoeld; bij te vroeg verwijderen breekt de cake.

Bewaartip

  • Bewaar de muffins in een afgesloten blik of trommel.
  • Je kunt volledig afgekoelde muffins prima invriezen. Doe dit op de dag van bakken. Zeker een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid muffins uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip

  • Vervang het vanillepoeder door kaneel of koekkruiden.
  • Vervang het speltmeel door tarwebloem. Dit is wel wat minder gezond (‘witbrood’), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook te vervangen door, het meer  gezonde, volkoren tarwemeel.
  • Vervang het speltmeel door havermout en maal dit in de hakmixer fijn tot havermoutmeel.
  • Voeg, nadat het eier-banaanmengsel met het speltmeelmengsel is gemengd (stap 7) 100 gram gewelde rozijnen of krenten toe.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s