Gehaktbrood

Gehaktbrood uit de oven met mager rundergehakt, ei, paprika, ui, knoflook, mosterd, verse bieslook en gedroogde kruiden. Voor 4 personen.

Ingrediënten Materialen
  • 4+1=5 eieren
  • 1 ui
  • 2 teentje knoflook
  • 1 paprika
  • 2 el rijstolie
  • 2 tl zoutloze herb & pepper
  • 500 gram mager rundergehakt
  • 40 gram speltbroodkruim*
    = 2 sneetjes speltbrood
  • ½ el mosterd
  • ½ el ketjap manis
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el verse bieslook
  • 2 tl sambal oelek

*Zorg bij voorkeur dat je wat speltbroodkruim op voorraad hebt; oud speltbrood (desnoods in de oven) drogen, in een plastic zakje en eroverheen met een deegroller of even in de hakmixer fijnmalen.

Bereidingswijze

  1. Bekleed het cakeblik over de lengte met bakpapier; de korte zijden hoeven dus niet bedekt te zijn, want dan kan later het overtollige vet goed weglopen.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Breng een pan water aan de kook en kook 4 eieren zo’n 6 minuten.
  4. Giet de eieren af en leg ze in een kom met koud water, zodat ze goed koud van binnen blijven.
  5. Pel en snipper de ui. Pel en snij de knoflook fijn. Snij de paprika in blokjes.
  6. Verhit de 2 el rijstolie in de koekenpan en bak de paprika, ui, knoflook en herb & pepper zo’n 5 minuten.
  7. Pel de gekookte eieren.
  8. Doe het gehakt in een mengkom.
    Voeg speltbroodkruim (kan eventueel worden vervangen door paneermeel) toe. Meng met het resterende rauwe ei, de mosterd, het paprikapoeder, chilipoeder, de ketjap manis, verse bieslook, sambal oelek en het gebakken ui-paprika-knoflook-mengsel.
  9. Verdeel een derde van het gehaktmengsel over de bodem van het cakeblik.
    Leg hier de 4 gekookte eieren op en vul aan met de rest van het gehaktmengsel.
  10. Zet het cakeblik onderin de oven en bak het gehaktbrood 30 minuten tot het goudbruin en gaar is.
  11. Snij het gehaktbrood in dikke plakken en verdeel met een salade, bijvoorbeeld avocado-komkommersalade met penne (zonder de gerookte zalm; zie foto hieronder) of salade met pasta, mango en avocado (zonder de gegrilde kip), over borden.

Bewaartip

  • Bewaar eventueel overgebleven gehaktbrood in een afgesloten plastic bak in de koelkast. Dit kan zeker 3 dagen. Verwarm het gehaktbrood in de oven of airfryer 6 minuten op 180 graden.
  • Als het gebruikte magere gehakt niet uit de vriezer kwam, dan kun je gehaktbrood ook prima invriezen. Doe dat dan wel op de dag van maken. Bij gebruik afgedekt goed laten ontdooien en in de oven of airfryer 6 minuten verwarmen op 180 graden.

gehaktbrood met avocado-komkommersalade met penne.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s