Muffins met aardbeienjam

Twaalf gezonde, zachte en luchtige muffins van volkoren speltmeel; met zelfgemaakte aardbeienjam. Heerlijk als ontbijt, lunch of voor tussendoor. Zonder boter; met natuurlijk toegevoegde suikers.

Ingrediënten Materialen
De gebruikte 12 siliconen vormpjes komen van de Action; andere muffin- of cupcakevormpjes zijn natuurlijk ook prima. De muffinvormpjes hebben een inhoud van ruim 50 ml per stuk.
cupcakevormpjes

Bereidingswijze

Maak minimaal 2 uur van tevoren (het kan ook een dag eerder) de aardbeienjam. Gebruik voor de aardbeienmuffins de helft van de in het recept genoemde ingrediënten, tenzij je wat aardbeienjam over wil houden.

Voor het beste resultaat: laat twee uur van tevoren de eieren en aardbeienjam op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen.

  1. Vet de muffinvormpjes heel licht in met de lik rijstolie en zet op het ovenrooster. Heb je hele gladde muffinvormpjes? Dan is het niet nodig om ze in te vetten.
  2. Zeef de speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg het bakpoeder en vanillepoeder via het zeef toe. Meng met een lepel door elkaar.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Doe de rijstolie in een mengkom. Voeg de honing toe en mix dit met een mixer op de laagste stand tot het goed gemengd is.
    Voeg 1 voor 1 de eieren toe en wacht telkens tot het ei geheel is opgenomen in het beslag.
    Klop het vervolgens op hogere stand zeker 1 minuut goed door.
  5. Spatel beetje voor beetje het meelmengsel erdoorheen.
  6. Verdeel het beslag over de 12 vormpjes. Leg op elke muffin 2 tl aardbeienjam.
  7. Bak de muffins 20 minuten iets onderin het midden van de oven, tot ze goudgeel en gaar zijn.
  8. Laat de muffins goed afkoelen. Verwijder de muffins pas uit de muffinvormpjes als ze volledig zijn afgekoeld; bij te vroeg verwijderen breekt de cake.

Bewaartip

  • Bewaar de muffins in een afgesloten blik of trommel.
  • Je kunt volledig afgekoelde muffins prima invriezen. Doe dit op de dag van bakken. Zeker een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid muffins uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip

  • Vervang het vanillepoeder door kaneel of koekkruiden.
  • Vervang het speltmeel door tarwebloem. Dit is wel wat minder gezond (‘witbrood’), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook te vervangen door, het meer  gezonde, volkoren tarwemeel.
  • Vervang het speltmeel door havermout en maal dit in de hakmixer fijn tot havermoutmeel.
  • Vervang de aardbeienjam door een andere soort zelfgemaakte jam, zoals abrikozenjam, appeljam, perenjam, bessenjam of perzikjam.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s