Eiwitten-muffins met banaan, rozijnen, dadels en walnoten

Gezonde – en uiteraard eiwitrijke – eiwitten-muffins met banaan, rozijnen, dadels, walnoten en een vleug koekkruiden. Handig en lekker als je eiwit over hebt na bijvoorbeeld het maken van gele room of mayonaise.

Ingrediënten Materialen
De gebruikte 12 siliconen vormpjes komen van de Action; andere muffin- of cupcakevormpjes zijn natuurlijk ook prima. De muffinvormpjes hebben een inhoud van ruim 50 ml per stuk.
cupcakevormpjes

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: zorg voor een (over)rijpe banaan; dat werkt prettiger en is het meest lekker (zoet). Daardoor is ook geen toevoeging van (natuurlijke) suiker nodig. En laat de melk zoveel mogelijk op kamertemperatuur komen.

  1. Vet de muffinvormpjes heel licht in met de lik arachidetolie en zet op het ovenrooster. Heb je hele gladde muffinvormpjes? Dan is het niet nodig om ze in te vetten.
  2. Hak de walnoten grof.
  3. Prak de banaan met een vork op een bord.
    Snij de dadels in hele kleine stukjes, voeg toe en meng door elkaar.
  4. Zeef de speltbloem en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg via het zeef ook het bakpoeder en de koekkruiden toe.
    Voeg de gehakte walnoten toe en roer met een lepel door elkaar.
  5. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  6. Doe de eiwitten in een andere mengkom en mix ze 1 minuut met de mixer tot ze schuimig zijn.
    Voeg de arachideolie, melk, geprakte banaan en fijngesneden dadels toe en roer met een spatel een paar keer door.
  7. Doe het eiwit-banaanmengsel in 1x bij het speltmeelmengsel en meng met de spatel tot het een deegmengsel wordt en alles goed gemengd is (meng niet langer dan nodig).
    Voeg de uitgelekte rozijnen toe en spatel nogmaals door.
  8. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes.
  9. Plaats het rooster onderin de oven en bak de muffins in 23 minuten goudbruin en gaar.
  10. Laat de muffins goed afkoelen. Verwijder de muffins pas uit de muffinvormpjes als ze volledig zijn afgekoeld; bij te vroeg verwijderen breekt de cake.

Bewaartip

  • Bewaar de muffins in een afgesloten blik of trommel.
  • Je kunt volledig afgekoelde muffins prima invriezen. Doe dit op de dag van bakken. Zeker een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid muffins uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip

  • Vervang de koekkruiden door kaneel of vanillepoeder.
  • Vervang het speltmeel door tarwebloem. Dit is wel wat minder gezond (‘witbrood’), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook te vervangen door, het meer  gezonde, volkoren tarwemeel.
  • Vervang het speltmeel door havermout en maal dit in de hakmixer fijn tot havermoutmeel.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s