Mango-yoghurttaart met slagroom

Fris no bake taartje van een Griekse yoghurt-mousse met slagroom en gemêleerd met mangopuree. Met een bodem van lange vingers.

Ingrediënten Materialen
Bodem:

 

Mangopuree:

  • 190 gram mango
  • 2½  blaadjes gelatine

 

Yoghurtmousse:

  • 4 blaadjes gelatine
  • 280 ml Griekse yoghurt
  • 40 gram kristalsuiker
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • ¼ citroen
  • 175 ml slagroom

 

Garnering:

  • 65 ml slagroom
  • 10 gram kristalsuiker
  • 4 takpuntjes munt

mango-yoghurttaart met munt+75.jpg

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: zorg ervoor dat de Griekse yoghurt en mangopuree zo koud mogelijk zijn.

  1. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier; knip de uitstekende randen af. Vet de randen van de springvorm in met de lik rijstolie.
  2. Maal de lange vingers in de hakmixer fijn.
    Smelt de roomboter in een steelpan. Als deze is gesmolten, voeg dan de verkruimelde lange vingers toe en roer goed door elkaar.
    Verdeel het koekmengsel over de met bakpapier beklede bodem van de springvorm, maak glad en druk met de bolle kant van een lepel goed aan.
    Laat de bodem afkoelen in de koelkast.
  3. Week de gelatine voor de yoghurtmousse minimaal 5 minuten in ruim, koud water.
    Pers ¼ citroen uit; je perst dus gewoon een ½ citroen uit en gebruikt zo 1 el citroensap.
    Klop de slagroom met de suiker en vanillesuiker in een mengkom tot yoghurtdikte.
    Verwarm 2 el Griekse yoghurt met wat vocht en de gelatine op een laag vuur in een steelpan tot de gelatine is opgelost; laat het niet koken.
    Roer de gelatine door de yoghurt in de mengkom.
    Spatel de slagroom en het citroensap erdoorheen.
  4. Week de gelatine voor de mangopuree minimaal 5 minuten in ruim, koud water.
    Pureer de mango in de hakmixer. Maak je gebruik van diepvriesmango? Laat deze dan eerst goed ontdooien.
    Verhit ongeveer een derde van de mangopuree in de steelpan; zorg ervoor dat deze niet gaat koken! Voeg de gelatine met wat vocht toe en roer met een lepel door tot de gelatine is opgelost.
    Roer de rest van de mangopuree erdoorheen.
  5. Schenk ruim minder dan de helft van de yoghurtmousse in de taartvorm en verdeel over de bodem.
    Schenk de mangovulling er in een vloeiende beweging kriskras op.
    Schenk de resterende yoghurtmousse erop en roer voorzichtig een beetje door met een vork (om een gemêleerd effect te krijgen).
  6. Laat de taart minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
  7. Haal de taart uit de springvorm; snij eventueel met een mesje langs de rand van de springvorm voor je de band verwijdert om de taart er goed uit te krijgen.
  8. Klop de slagroom met de suiker stijf en schep de slagroom in de slagroomspuit. Spuit rozetten of andere gewenste vormen op de mango-yoghurttaart en garneer met blaadjes munt.

Bewaartip

  • Bewaar deze no-bake taart afgedekt (bijvoorbeeld door folie over de springvorm te spannen) in de koelkast; hij is een week houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) mango-yoghurttaart invriezen. Doe dit op de dag van maken. Laat in de springvorm bevriezen. Wikkel daarna de taart in folie en verpak met een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De taart kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen en langzaam, in de koelkast, afgedekt laten ontdooien.

Variatietip

  • Leuk voor een verjaardag: spuit met de slagroom de leeftijd van de jarige in het midden (zie foto bovenaan recepttekst en foto hieronder).
  • Mêleer de taart niet met een vork bij stap 5, maar schenk de mangovulling over het eerste laagje yoghurtmousse. Verdeel de laag mangovulling met een pannenlikker, zodat deze tot aan de rand van de springvorm komt. Schenk daarna de resterende yoghurtmousse eroverheen en maak de taart met de pannenlikker glad.
    Eventueel na het opstijven in de koelkast en voor het serveren, bestrooien via een zeefje met ½ el cacaopoeder; dit zorgt voor contrast bij het opmaken van de taart (zie foto hieronder bij een mango-yoghurttaart in een springvorm van 26 cm; voor de ingrediënten: zie hieronder).
  • Voeg 2 tl koekkruiden toe aan de lange vingers in de hakmixer (stap 2); dit geeft een speculaasgeur en -smaakje aan de bodem.
  • Vervang de mango door eenzelfde hoeveelheid ander fruit; dit kan eveneens zowel vers fruit zijn als diepvriesfruit. Denk aan aardbeien (zie foto hieronder), bosvruchten, abrikozen, frambozen, banaan of sinaasappel.
  • Heb je niet voldoende Griekse yoghurt in huis of hou je meer van kwark? Vervang de Griekse yoghurt dan (deels) door (magere) kwark.

mango-yoghurttaart met laagje cacao 26cm.jpg

aardbeien-yoghurttaart.jpg

Ingrediënten
springvorm, 26 cm
Bodem:


Mangopuree:

  • 320 gram mango
  • 4  blaadjes gelatine


Yoghurtmousse:

  • 7 blaadjes gelatine
  • 500 ml Griekse yoghurt
  • 65 gram kristalsuiker
  • 5 zakjes vanillesuiker
  • ½ citroen
  • 295 ml slagroom


Garnering:

  • 110 ml slagroom
  • 17 gram kristalsuiker
  • 6 takpuntjes munt
  • optioneel ½ el cacaopoeder
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s