Ontbijtkoek

Luchtige en gezonde ontbijtkoek van volkoren speltmeel met banaan, speculaaskruiden, kaneel en nootmuskaat. Zonder boter en suiker. Zo’n 14-15 plakken.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat twee uur van tevoren de eieren en banaan op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen.

  1. Vet de cakevorm in met de lik rijstolie. Leg op de bodem van het cakeblik een op maat geknipt stuk bakpapier.
  2. Zeef het speltmeel en weeg daarbij gelijk af. Voeg het bakpoeder via het zeef toe en meng met een lepel door elkaar.
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  4. Prak de banaan en doe in een mengkom.
  5. Voeg de melk, eieren, koekkruiden, kaneel en nootmuskaat toe en klop dit met een mixer goed door.
  6. Voeg beetje voor beetje het speltmeel met bakpoeder toe en blijf ondertussen mixen.
  7. Giet het beslag in een ingevette cakevorm en maak de mengkom goed leeg met een pannenlikker.
  8. Zet het cakeblik met de ontbijtkoek 40 minuten onderin de op 175 graden voorverwarmde oven.
  9. Haal de ontbijtkoek uit de oven en laat daarna 10 minuten in het cakeblik op een rooster afkoelen. Haal daarna de ontbijtkoek uit het cakeblik en laat verder op het rooster geheel afkoelen.

Bewaartip

  • Bewaar de ontbijtkoek in aluminiumfolie; dan blijft de bovenzijde zacht.
  • Je kunt volledig afgekoelde ontbijtkoek prima invriezen. Doe dit op de dag van bakken en snij de ontbijtkoek daarvoor in plakken. Zeker een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid plakken ontbijtkoek uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip

  • Vervang het speltmeel door tarwebloem. Dit is wel wat minder gezond (‘witbrood’), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook te vervangen door, het meer  gezonde, volkoren tarwemeel.
  • Voeg 80 gram gewelde rozijnen of 80 gram krenten of 80 gram cranberry’s of 80 gram van een mix hiervan toe.
  • Vervang de banaan door 2 el honing.
  • Vervang de banaan door 100 gram dadels.
  • Voeg aan het beslag en/of boven gemengde noten toe.
  • Strooi aan de binnenzijde van het ingevette cakeblik (stap 1) en/of bovenop voor de ontbijtkoek de oven ingaat (na stap 7) een handje havermout.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s