Griekse tzatziki

Heerlijk frisse en gezonde tzatziki van Griekse yoghurt met komkommer, knoflook, dille, munt en een vleugje citroen. Als voorgerecht voor 4 personen.

Ingrediënten Materialen
  • 500 ml Griekse yoghurt (min.10% vet)
  • 1 komkommer
  • ¼ tl zout
  • 3 tenen knoflook
  • ½ el dille (gedroogd)
  • 1 tl munt (gedroogd)
  • ½ citroen
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 15 draaien (ruime ½ tl) zwarte peper
  • zeef of vergiet
  • rasp
  • knoflookpers (optioneel)
  • mengkom
  • vershoudfolie

Bereidingswijze

Het beste kun je tzatziki een avond van te voren maken; dat komt de smaak enorm ten goede.

 

  1. Was de komkommer of schil desgewenst de komkommer eerst. Snij de kontjes eraf en rasp de komkommer in grove reepjes boven een zeef of vergiet. Laat de komkommer goed uitlekken. Strooi het zout erover; dit versnelt het uitlekken.
    Na een kwartier met de bolle kant van een lepel de komkommerreepjes tegen de wand van het vergiet of zeef drukken om het meeste vocht eruit te laten lekken.
  2. Doe de Griekse yoghurt in een mengkom. Pers met een knoflookpers ze knoflook boven de yoghurt uit. Dit kan ook door de knoflook fijn te snijden of met een fijne rasp tot pulp te maken en toe te voegen aan de yoghurt.
  3. Voeg de olijfolie toe.
  4. Strooi de dille en munt over het mengsel.
  5. Pers de ½ citroen uit en voeg het citroensap toe.
  6. Meng de uitgelekte komkommer door het yoghurtmengsel.
  7. Meng het geheel tot een egaal mengsel. Voeg de zwarte peper toe.
  8. Dek de mengkom af met vershoudfolie.
    Zet de tzatziki minimaal 4 uur voor gebruik in de koelkast; hierdoor trekken de smaken beter in de tzatziki.

Bewaartip

De tzatziki is afgedekt in de koelkast zeker een week houdbaar.

Variatietip

  • Wil je liever een wat magere variant? Je kunt magere yoghurt de avond ervoor in een natte theedoek in een zeef boven een mengkom scheppen. Laat dit een nacht in de koelkast staan.
  • Vervang het citroensap door ½ el azijn.
  • Vervang de olijfolie door 2 el pompoenpitolie en voeg 1 el pompoenpitten toe.
  • Vervang de komkommer door ½ courgette voor een andere smaakvariant.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s