Bokkenpootjestaart

Heerlijke no bake taart met koekjesbodem en boordevol bokkenpootjes met slagroom en een vleugje vanille-mokka met Tia Maria.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

  1. Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier en knip het restant af.
    Vet de randen van de springvorm in met de lik rijstolie.
  2. Breek de biscuits in stukken, voeg de 2 tl koekkruiden toe en verkruimel de biscuits met de hakmixer. Geen hakmixer in huis? Gebruik een staafmixer of doe de koeken in een plastic zak en rol er met een deegroller overheen.
  3. Smelt de roomboter op een laag vuur in een pannetje. Haal het pannetje van het vuur, roer de koekkruimels er doorheen.
  4. Bedek met het mengsel de bodem van de springvorm. Maak met de bolle kant van een lepel glad en druk goed aan.
    Halveer de bokkenpootjes.
    Snij er een aantal doormidden, zet deze op enige afstand (zo’n 1½-2 cm) tegen de rand van de springvorm en druk ze goed aan.
    Laat de bodem met de opstaande gehalveerde bokkenpootjeshelften in de springvorm afkoelen in de koelkast.
  5. Doe de slagroom, slagroomversteviger en vanillesuiker in een mengkom. Klop dit met de mixer goed stijf. Breng een dun laagje slagroom aan over de taartbodem.
  6. Leg een laag gehalveerde bokkenpootjes over de slagroom en druk ze een beetje erin.
  7. Breng over de bokkenpootjeslaag weer een laagje slagroom aan.
  8. Leg nogmaals een laag gehalveerde bokkenpootjes over de slagroom en druk ze een beetje in de slagroom.
  9. Meng de rest van de slagroom met de oploskoffie en Tia Maria met een pannenlikker tot een romig mengsel. Breng het mengsel over de bovenste laag bokkenpootjes aan en gebruik de pannenlikker om alles uit de kom te krijgen.
  10. Verkruimel het restant van de bokkenpootjes en strooi dit over de taart. Je kunt ze heel fijn verkruimelen en een beetje ‘indrukken’ als je ze eroverheen hebt gestrooid (zie foto bij recept hiernaast en foto onderaan met ‘dank’-tekst), maar je kunt ze ook grof verkruimelen en bovenop laten liggen (zie foto onderaan met ’75’-tekst).
  11. Laat de bokkenpootjestaart zeker 4 uur in de koelkast staan om op te stijven en de bokkenpootjes wat zachter te laten worden.
  12. Niet noodzakelijk, maar wel mooi om te zien: garneer de taart voor het aansnijden door zo’n 65 ml slagroom met ½ el kristalsuiker stijf te kloppen met een mixer. Duurt het wat langer voor de taart wordt geserveerd? Voeg dan 2 tl slagroomversteviger (klopfix) toe.

Bewaartip

  • Bewaar de taart afgedekt (bijvoorbeeld door folie over de springvorm te spannen) in de koelkast; hij is een week houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) bokkenpootjestaart invriezen. Doe dit op de dag van maken. Laat in de springvorm bevriezen. Wikkel daarna de taart in folie en verpak met een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De taart kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen en langzaam, in de koelkast, afgedekt laten ontdooien.

Variatietip

  • Garneer deze no-bake taart voor feestdagen met zelfgemaakte chocoladevormen, bijvoorbeeld met paaseitjes voor Pasen (zie foto hieronder).
  • Garneer de taart met tekst, bijvoorbeeld als je hem als bedankje geeft; een paar takjes munt maken het helemaal ‘af’ (zie foto’s hieronder) of garneer met het jaartal bij een verjaardag (zie foto’s hieronder).
  • Vervang de Tia Maria door koffielikeur, bijvoorbeeld koffielikeur met karamelsmaak.
  • Vervang de oploskoffie en Tia Maria door een ander smaakje, bijvoorbeeld 1½ el advocaat.

bokkenpootjestaart pasen.jpg
bokkepootjestaart dank.jpg
bokkepootjestaart 75.jpg
bokkepootjestaart 75 met munt.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s