Havermoutkoekjes

Geweldig gezond tussendoortje: 10-16 halfharde koekjes van havermout, speltmeel, banaan, rozijnen, zelfgemaakte pindakaas, lijnzaad, hazelnoten en wat kaneel. Zonder boter, olie of toegevoegde suikers.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: zorg ervoor dat de bananen (over)rijp zijn. Is de bananenschil (nog) niet bruin? Laat de bananen dan op een met bakpapier bekleed bakblik iets onder het midden in de oven zo’n 20 minuten op 80 graden rijpen.

  1. Maak de pindakaas; voor deze koekjes is maar 30 gram nodig.
    Je kunt ook meer pindakaas maken en dat gebruiken voor op de boterham of de pindakaas in andere recepten verwerken, zoals bananen-pindakaas muffins, noten-dadels-zadenrepen, quinoa-havermout-notenrepen of havermout-fruit-notenrepen.
  2. Maal de hazelnoten fijn in de hakmixer.
  3. Doe het lijnzaad in een mengkommetje. Voeg het warme water toe en laat 5 minuten staan.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Prak de bananen fijn op een bord en doe ze in een mengkom.
    Voeg het lijnzaad en de pindakaas toe en roer met een lepel goed door.
    Voeg het speltmeel via een zeef toe.
    Voeg de havermout, kaneel en het bakpoeder toe. Roer even door.
    Voeg de vermalen hazelnoten en de (ongewelde) rozijnen toe en roer goed door.
  6. Leg 10 tot 16 hoopjes, afhankelijk van hoe groot je de koekjes wilt, beslag op de bakplaat en druk ze een behoorlijk plat. Een klein beetje afstand is voldoende; de koekjes lopen amper uit en rijzen een heel klein beetje.
  7. Bak de havermoutkoekjes in 15 minuten iets onder het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven goudbruin en gaar.
  8. Laat de havermoutkoekjes op een rooster afkoelen.

Bewaartip:

Je kunt (overgebleven) havermoutkoekjes in een luchtdichte trommel bij voorkeur op een donkere plek en bekleed met bakpapier ongeveer een week bewaren.

Variatietip:

  • Wil je ze geheel krokant? Laat de koekjes na het bakken dan nog 2 minuten op de bakplaat in de oven liggen.
  • Vervang het volkoren speltmeel door volkoren tarwemeel of – het iets minder gezonde witbroodmeel – tarwebloem.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s