Gele rijst met gehaktballetjes in tomatensaus

Rijst met lichte saffraansmaak met kleine gehaktballen van mager rundergehakt, pittig gekruid met koriander, komijn, peterselie, paprika en sambal oelek in een passata met knoflook, basilicum, paprika en chilivlokken. Ruim voldoende voor 4 personen.

Ingrediënten Materialen
Voor de gehaktballetjes:

  • 500 gram mager rundergehakt
  • 1 rode ui
  • 4 takjes verse peterselie
  • 2 takjes verse koriander
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl scherp paprikapoeder
  • 2 tl sambal oelek
  • 50 gram speltbroodkruim*
    = 2 sneeën speltbrood
  • 1 ei
  • 1+2=3 el rijstolie

 

Voor de rijst & tomatensaus:

  • 375 gram gele rijst
  • 450 ml passata
  • 2 rode uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 tl tijm
  • 4 takjes verse basilicum
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 el rijstolie
  • deegroller of hakmixer*
  • koekenpannen
  • pan
  • mengkom
  • 4 borden

*Zorg bij voorkeur dat je wat speltbroodkruim op voorraad hebt; oud speltbrood (desnoods in de oven) drogen, in een plastic zakje en eroverheen met een deegroller of even in de hakmixer fijnmalen.

Bereidingswijze

  1. Begin met de gehaktballetjes:
    Ris en snij de verse peterselie en koriander.
  2. Pel en snipper de rode ui en bak in 1 el rijstolie tot ze glazig worden. Voeg na 2 minuten bakken de komijn toe. Blijf goed omscheppen.
  3. Haal van het vuur en voeg de peterselie en koriander toe, roer even door en doe in een grote mengkom.
  4. Voeg het rundergehakt toe aan de mengkom.
    Voeg het ei, scherp paprikapoeder, de sambal oelek en het speltbroodkruim toe.
    Meng alles goed door elkaar en maak balletjes van zo’n 3½-4cm doorsnede.
  5. Kook de gele rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  6. Begin tijdens het koken van de rijst aan de tomatensaus:
    Ris en snij de verse basilicum.
    Pel en snipper de rode uien. Bak zo’n 4 minuten in 1 el rijstolie. Voeg de knoflook toe en bak kort mee. Voeg de tijm en het paprikapoeder toe en bak ook heel kort mee.
    Voeg de passata toe en roer goed door. Voeg de fijngesneden basilicum toe en laat met het deksel op de pan op een laag vuur staan.
  7. Ga verder met de gehaktballetjes:
    Bak de gehaktballetjes in 2 el rijstolie bruin en gaar. Voeg ze toe aan de koekenpan met de gehaktballetjes.
  8. Verdeel te gele rijst over de borden.
    Schep uit de koekenpan een aantal gehaktballetjes met tomatensaus.

Variatietip

Vervang de gele rijst door andere pasta, zoals witte rijst of spaghetti.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s