Mango-ijs

Heerlijk zacht en gezond mango-ijs van milde magere kwark of (Griekse) yoghurt, met een vleugje karamel. Amper en alleen natuurlijk gezoet. Voor 3 personen (±500 ml).

Ingrediënten Materialen
  • 250 gram milde magere kwark
  • 250 gram mango (diepvries)
  • ½+½=1 el agavesiroop karamel
  • 1 ei(wit)
  • afsluitbare plastic bak, 1 ltr
  • hakmixer of staafmixer
  • mixer
  • vriezer
  • vershoudfolie
  • ijsschep

Bereidingswijze

  1. Haal de mango uit de vriezer; indien je met verse mango werkt dan moet je deze (uiteraard) in kleine stukjes snijden en als je deze niet vooraf minimaal 2 uur in de vriezer doet, duurt het langer voor het ijs in de vriezer is opgesteven.
  2. Doe de milde kwark in de hakmixer.
    Voeg de mangostukjes toe.
    Voeg ½ el agavesiroop karamel toe.
    Mix net zolang tot er alleen nog kleine stukjes mango in zitten. Je kunt net zolang mixen tot alles fijngemalen is, maar als er nog wat kleine stukjes in zitten dan is dit erg lekker.
  3. Doe het mengsel in de afsluitbare plastic bak en zet alvast even in de vriezer.
  4. Splits het ei.
    Voeg ½ el agavesiroop karamel aan het eiwit toe.
    Klop met de mixer het eiwit stijf tot er pieken ontstaan.
    Haal de bak mango-ijs uit de vriezer, voeg het stijfgeklopte eiwit toe en schep dit er luchtig doorheen.
  5. Leg een stuk vershoudfolie op het ijs en druk dit een beetje aan. Zet het ijs 3 tot 4 uur in de vriezer.
  6. Serveer in bakjes. Zet een bakje kokend water neer en haal een ijsschep (dit kun je eventueel ook met een lepel doen) erdoorheen; doe dit na iedere bol dan blijft het ijs niet plakken. Maak 2 grote of 3 kleine bolletjes en doe in de bakjes.

Kijk bij de recepten voor overgebleven eigeel waar je de eidooiers voor kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor mayonaise of gele room.

Bewaartip

  • Gebruik bij voorkeur een rechthoekige bak van enkele centimeters hoog en niet een diepe, ronde bak; dan bevriest het ijs beter en gelijkmatiger.
  • Het heeft de voorkeur het ijs tussen de 3 en 4 uur na invriezen te consumeren. Het is zeker langer houdbaar in de vriezer, namelijk zeker 2 maanden, maar dan krijg je wel met kristalvorming te maken; ijskristallen die zorgen voor harde stukken en een minder lekkere structuur.
    Als je het ijs niet direct opeet, laat het dan 1½ uur in de vriezer opstijven; er ontstaat dan een rand van ijs aan de buitenranden van de plastic bak. Haal de bak uit de vriezer en roer alles met een vork heel goed door elkaar; dit kan ook met een staafmixer. Zet de bak direct weer terug in de vriezer. Doe dit nadat het ijs telkens 1 uur langer in de vriezer staat, drie keer in totaal. Leg telkens een stuk vershoudfolie (bakpapier is ook mogelijk) op het ijs in de plastic bak en druk dit een beetje aan.

Variatietip

  • De milde magere kwark van Campina is echt een topper. In plaats van milde magere kwark, kun je het mango-ijs ook maken met Griekse yoghurt of magere yoghurt; bij gebruik van magere yoghurt wel daags van tevoren de hangop maken.
  • In plaats van agavesiroop karamel kun je ook honing, agavesiroop hazelnoot of ‘normale’ agavesiroop gebruiken.
  • Serveer het ijs in hoorntjes; die je al dan niet dipt in au bain-marie gesmolten chocolade en waarop je ook nog stukjes noot kunt doen.
  • Serveer met 3 el zelfgemaakte cruesli.
  • Vervang het eiwit (stap 4) door 7 gram gelatinepoeder of 4½ blaadjes gelatine; laat dit zeker 10 minuten in 70 ml koud water wellen, verwarm het gelatinemengsel terwijl je roert (niet laten koken!) en voeg het daarna toe aan het kwark- of yoghurtmengsel waarna je het goed doorroert.

mango kwarkijs in bakje.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s