Bananen-appelcaketaart

Gezonde én absoluut niet-droge cake in de vorm van een taart vol bananen en appels en gegarneerd met zelfgemaakte abrikozenjam en geschaafde amandelen: bananen-appelcaketaart. Zónder boter of geraffineerde suiker.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

  1. Maak de abrikozenjam.
  2. Vet de springvorm met de lik rijstolie in. Leg bakpapier op de bodem en knip de randen af.
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  4. Pel en prak 2 bananen met een vork op een bord helemaal fijn en doe in een mengkom.
    Voeg de rijstolie, eieren en agavesiroop toe en meng met een lepel voorzichtig door elkaar.
  5. Zeef het speltmeel en weeg daarbij gelijk af. Voeg via het zeef het bakpoeder, de kaneel en nootmuskaat toe. Roer met een lepel even door.
  6. Pel de overgebleven banaan en snij in dikke plakken van ongeveer 1½ cm dikte.
    Schil de appels, verwijder het klokhuis, snij ze doormidden en snij in ongeveer even dikke plakken als de banaan.
    Verdeel de appels en de banaan over de bodem van de springvorm.
  7. Voeg het speltmeelmengsel in 1x bij het bananen-ei-rijstoliemengsel en meng voorzichtig met een lepel tot er een mooi egaal beslag ontstaat.
    Schenk het beslag in de springvorm met stukken appel en banaan. Haal alles met de pannenlikker uit de mengkom.
  8. Bak de cake iets onder het midden van de op 175 graden voorverwarmde oven in 45 minuten goudbruin en gaar.
  9. Laat de cake 5 minuten afkoelen.
    Haal daarna uit de springvorm en draai de cake om, zodat de banaan- en appelstukken bovenop zitten en laat geheel afkoelen. Heeft ie de neiging om open te breken? Doe dan de rand van de springvorm terug tijdens het afkoelen; haal de rand als de cake is afgekoeld er alsnog af.
  10. Rooster de geschaafde amandelen 5 minuten in een koekenpan (dat kan ook 5 minuten in een op 175 graden voorverwarmde oven).
  11. Doe de abrikozenjam en het water in een steelpannetje. Verwarm het mengsel, maar laat het niet koken.
    Bestrijk de zijkant van de bananen-appelcake met abrikozengelei en druk de amandelen tegen de zijkant van de cake.
    Bestrijk de bovenkant van de cake met het resterende geleimengsel.

Bewaartip

  • Bewaar de bananen-appelcaketaart afgedekt (bijvoorbeeld door folie over de springvorm te spannen) in de koelkast; hij is zeker een week houdbaar en wordt naarmate de cake langer staat alleen maar lekkerder omdat de smaken er steeds meer intrekken.
  • Je kunt (overgebleven) bananen-appelcaketaart prima invriezen. Doe dit op de dag van maken. Laat in de springvorm bevriezen. Wikkel daarna de cake in folie en verpak met een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De cake kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen en langzaam, in de koelkast, afgedekt laten ontdooien.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s