Galiameloenijs

Fris en gezond Galiameloenijs met Griekse yoghurt (of milde magere kwark of magere yoghurt). Weinig, alleen natuurlijk gezoet. Voor 3 personen (±550 ml).

Ingrediënten Materialen
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 235 gram Galiameloen (diepvries)
  • ½ el agavesiroop karamel
  • 5 blaadjes gelatine
    (of 8 gram gelatinepoeder)
  • afsluitbare plastic bak, 1 ltr
  • hakmixer of staafmixer
  • vriezer
  • steelpannetje
  • vershoudfolie
  • ijsschep

(Galia)meloen bevat ontzettend veel vocht. Dit maakt het niet het meest geschikt om ijs van te maken, omdat het ervoor zorgt dat de kans op kristalvorming erg groot is; om dit zoveel mogelijk te voorkomen wordt gebruik gemaakt van gelatine.

Bereidingswijze

  1. Haal de Galiameloen uit de vriezer; indien je met verse mango werkt dan moet je deze in kleine stukjes snijden en minimaal 2 uur in de vriezer doen, anders duurt het erg lang voor het ijs in de vriezer is opgesteven.
  2. Doe de Griekse yoghurt in de hakmixer. Voeg de meloenstukjes toe. Voeg ½ el agavesiroop karamel toe. Mix net zolang tot er alleen nog kleine stukjes meloen in zitten. Je kunt net zolang mixen tot alles fijngemalen is, maar als er nog wat kleine stukjes in zitten dan is dit erg lekker.
  3. Doe het mengsel in de afsluitbare plastic bak en zet alvast even in de vriezer.
  4. Doe de gelatineblaadjes of het gelatinepoeder in 50 ml koud water; laat dit zeker 10 minuten wellen. Verwarm het gelatinemengsel terwijl je roert (niet laten koken!). Voeg, als de gelatine geheel is opgelost toe aan het yoghurt- of kwarkmengsel en roer direct goed door.
  5. Leg een stuk vershoudfolie op het ijs en druk dit een beetje aan. Zet het ijs 3 tot 4 uur in de vriezer.
  6. Serveer in bakjes. Zet een bakje kokend water neer en haal een ijsschep (dit kun je eventueel ook met een lepel doen) erdoorheen; doe dit na iedere bol dan blijft het ijs niet plakken. Maak 2 grote of 3 kleine bolletjes en doe in de bakjes.

Bewaartip

  • Gebruik bij voorkeur een rechthoekige bak van enkele centimeters hoog en niet een diepe, ronde bak; dan bevriest het ijs beter en gelijkmatiger.
  • Het heeft de voorkeur het ijs tussen de 3 en 4 uur na invriezen te consumeren. Het is zeker langer houdbaar in de vriezer, namelijk zeker 2 maanden, maar dan krijg je wel met kristalvorming te maken; ijskristallen die zorgen voor harde stukken en een minder lekkere structuur.
    Als je het ijs niet direct opeet, laat het dan 1½ uur in de vriezer opstijven; er ontstaat dan een rand van ijs aan de buitenranden van de plastic bak. Haal de bak uit de vriezer en roer alles met een vork heel goed door elkaar; dit kan ook met een staafmixer. Zet de bak direct weer terug in de vriezer. Doe dit nadat het ijs telkens 1 uur langer in de vriezer staat, drie keer in totaal. Leg telkens een stuk vershoudfolie (bakpapier is ook mogelijk) op het ijs in de plastic bak en druk dit een beetje aan.

Variatietip

  • In plaats van Griekse yoghurt, kun je het meloenijs ook maken met milde magere kwark of magere yoghurt; bij gebruik van magere yoghurt wel daags van tevoren de hangop maken.
  • In plaats van agavesiroop karamel kun je ook honing, agavesiroop hazelnoot of ‘normale’ agavesiroop gebruiken.
  • Serveer het ijs in hoorntjes; die je al dan niet dipt in au bain-marie gesmolten chocolade en waarop je ook nog stukjes noot kunt doen.
  • Serveer met 3 el zelfgemaakte cruesli.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s