Bosvruchtenijs

Kleurrijk en gezond bosvruchtenijs op basis van Griekse yoghurt (of op basis van magere yoghurt of kwark) met verse basilicum, verse munt en een vleugje limoen en karamel. Alleen een beetje natuurlijke suiker toegevoegd. Voor 4 personen (±750 ml).

Ingrediënten Materialen
  • 250 gram Griekse yoghurt
  • 375 gram bosvruchten (diepvries)
  • 6 tl (2 takjes) verse basilicum
  • 3 tl (1 takje) verse munt
  • 1 limoen
  • 1 el agavesiroop karamel
  • afsluitbare plastic bak, 1 ltr
  • hakmixer of staafmixer
  • vriezer
  • ijsschep

Bereidingswijze

  1. Haal de bosvruchten uit de vriezer; indien je met verse bosvruchten werkt dan duurt het langer voor het ijs in de vriezer is opgesteven.
  2. Rasp de limoen en pers deze uit.
  3. Ris de verse basilicum en verse munt (i.e.: haal de blaadjes van de takjes af); het is niet nodig om ze nog te knippen of snijden, want de hakmixer zal ze fijn malen.
  4. Doe de Griekse yoghurt in de hakmixer.
    Voeg de bosvruchten, basilicum- en muntblaadjes toe.
    Voeg de limoenrasp en het limoensap toe.
    Voeg de agavesiroop karamel toe.
    Mix tot alles goed door elkaar en fijngemalen is.
  5. Doe in een afsluitbare plastic bak. Voor een leuk effect: schep er nog 2 el Griekse yoghurt op en roer heel even door, zodat er extra (wit) kleureffect ontstaat.
  6. Zet minimaal 4 uur in de vriezer.
  7. Serveer in bakjes. Zet een bakje kokend water neer en haal een ijsschep (dit kun je eventueel ook met een lepel doen) erdoorheen. Maak 2 kleine of 3 grote bolletjes en doe in de bakjes.

Bewaartip

  • Gebruik bij voorkeur een rechthoekige bak van enkele centimeters hoog en niet een diepe, ronde bak; dan bevriest het beter en gelijkmatiger.
  • Het heeft de voorkeur het yoghurtijs tussen de 4 en 5 uur na invriezen te consumeren. Het is zeker langer houdbaar in de vriezer, namelijk zeker 2 maanden, maar dan krijg je wel met kristalvorming te maken; ijskristallen die zorgen voor harde stukken en een minder lekkere structuur.
    Als je het ijs niet direct opeet, laat het dan 1½ uur in de vriezer opstijven; er ontstaat dan een rand van ijs aan de buitenranden van de plastic bak. Haal de bak uit de vriezer en roer alles met een vork heel goed door elkaar; dit kan ook in de hakmixer of met een staafmixer. Zet de bak direct weer terug in de vriezer. Doe dit nadat het ijs telkens 1½ uur langer in de vriezer staat drie keer in totaal. Leg na de derde keer een laag folie of bakpapier op het ijs in de plastic bak.

Variatietip

  • In plaats van Griekse yoghurt, kun je het bosvruchtenijs ook maken met magere yoghurt, door daags van tevoren hangop te maken of met milde magere kwark (die van Campina is hier uitermate geschikt voor).
  • In plaats van agavesiroop karamel kun je ook honing, agavesiroop hazelnoot of ‘normale’ agavesiroop gebruiken.
  • Serveer het ijs in hoorntjes; die je al dan niet dipt in au bain-marie gesmolten chocolade en waarop je ook nog stukjes noot kunt doen.
  • Serveer met 5 el zelfgemaakte cruesli (zie ook foto bij het recept).
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s