Blauwe bessen-bananenmuffins

Overheerlijk en absoluut niet-droge muffins! Gezonde blauwe bessenmuffins met bananen van volkoren speltmeel en havervlokken met magere yoghurt, walnoten, lijnzaad en een vleug kaneel-vanille. Zestien gewone muffins of twaalf gewone muffins én twee megamuffins. Zonder boter en zonder toegevoegde suikers.

Ingrediënten Materialen
De gebruikte siliconenmat met 12 vormpjes en de 4 siliconen vormpjes komen van de Action; andere muffin- of cupcakevormpjes zijn natuurlijk ook prima. De muffinvormpjes hebben een inhoud van zo’n 60 ml per stuk. Voor de megamuffins (zie foto onderaan de pagina) is gebruik gemaakt van 2 ovenschaaltjes van de Action.
siliconenmat voor muffins  cupcakevormpjes

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: zorg voor (over)rijpe bananen; dat werkt prettiger en is het meest lekker (zoet). Laat een uur van tevoren de eieren, yoghurt, blauwe bessen en bananen op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen.

  1. Hak de walnoten grof. Was de blauwe bessen en dep droog.
  2. Zeef het volkoren speltmeel en weeg daarbij gelijk af. Voeg via het zeef het bakpoeder, vanillepoeder en de kaneel toe.
    Voeg de havervlokken, walnoten en het lijnzaad toe. Meng met een lepel goed door elkaar.
  3. Prak de bananen op een bord en doe in een mengkom.
    Voeg de eieren, magere yoghurt, rijstolie en honing toe en klop met een lepel goed door elkaar.
  4. Voeg het meelmengsel in 1x bij het bananen-eieren-yoghurt-oliemengsel. Roer kort maar goed tot een luchtig beslag.
    Schep de blauwe bessen er voorzichtig doorheen en laat het beslag een kwartier staan.
  5. Vet de muffinvormpjes en ovenvaste bakjes in met de lik rijstolie. Als je gebruik maakt van de ovenvaste bakjes, doe daar dan een stukje bakpapier in.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  7. Verdeel over de 12 muffinvormpjes (doe ze bijna vol). Verdeel het restant over de 2 ovenvaste schaaltjes (of 4 muffinvormpjes).
  8. Zet de muffins 25 minuten onderin de op 180 graden voorverwarmde oven en bak ze goudbruin.
  9. Haal uit de oven en laat ze op het rooster goed afkoelen.
    Verwijder de muffins pas uit de muffinvormpjes als ze volledig zijn afgekoeld; bij te vroeg verwijderen breekt de cake.

Bewaartip

  • Bewaar de muffins in een afgesloten blik of trommel.
  • Je kunt volledig afgekoelde muffins prima invriezen. Doe dit op de dag van bakken. Zeker een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid muffins uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip

  • Strooi bovenop elke muffin voor je ze in de oven zet 1½ tl sesamzaad per muffin (zie foto bij recept).
  • Strooi bovenop elke muffin voor je ze in de oven zet 1½ tl havervlokken per muffin (zie foto’s hieronder).
  • Vervang de blauwe bessen door 100 tot 125 gram (diepvries) bosvruchten (zie foto hieronder).
  • Vervang de havervlokken door havermout.

blauwe bessen-bananenmuffins met havervlokken bovenop.jpg
bosvruchten-bananenmuffins met havervlokken.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s