Ananasijs

Heel fris en gezond ananasijs op basis van Griekse yoghurt met verse munt en limoen en een vleugje karamel. Slechts licht natuurlijk gezoet. Voor 3 personen (±550 ml).

Ingrediënten Materialen
  • 250 gram Griekse yoghurt
  • 250 gram ananas
  • 4 blaadjes (1 takje) verse munt
  • ½ limoen
  • kleine ½+½=1 kleine el agavesiroop karamel
  • 1 ei(wit)
  • afsluitbare plastic bak, 1 ltr
  • hakmixer of staafmixer
  • vriezer
  • ijsschep

Voor het beste resultaat: gebruik bij voorkeur een rechthoekige bak van enkele centimeters hoog en niet een diepe, ronde bak; dan bevriest het beter en gelijkmatiger.
Snij de ananas in kleine stukjes en vries minimaal 3 uur in; anders duurt het veel langer voor het ananasijs goed is om te serveren.

Bereidingswijze

  1. Rasp de ½ limoen en pers deze uit.
  2. Haal de ananas uit de vriezer. Doe een paar (handje) kleine stukjes alvast in de afsluitbare plastic bak.
  3. Ris de verse munt (i.e.: haal de blaadjes van de takjes af) en knip of snij ze heel fijn.
  4. Doe de Griekse yoghurt in de hakmixer. Voeg de limoenrasp en het limoensap toe. Voeg de ananasstukjes en fijngeknipte muntblaadjes toe. Voeg een kleine ½ el agavesiroop karamel toe. Mix tot alles goed door elkaar en fijngemalen is.
  5. Doe het mengsel in de afsluitbare plastic bak en zet alvast even in de vriezer.
  6. Splits het ei. Voeg ½ el agavesiroop karamel aan het eiwit toe. Klop met de mixer het eiwit stijf tot er pieken ontstaan. Haal de bak ananasijs uit de vriezer, voeg het stijfgeklopte eiwit toe en schep dit er snel en luchtig doorheen.
  7. Leg een stuk vershoudfolie op het mengsel in de plastic bak en druk dit een beetje aan. Zet het ijs 3 uur in de vriezer. Haal dan de bak uit de vriezer en roer alles met een vork heel goed door elkaar. Zet de bak direct weer terug in de vriezer. Doe dit daarna nadat het ijs telkens 2 uur langer in de vriezer staat; drie keer in totaal. Na 5 tot 6 uur in de vriezer is het ananasijs goed om te serveren.
  8. Serveer in bakjes. Zet een bakje kokend water neer en haal een ijsschep (dit kun je eventueel ook met een lepel doen) erdoorheen; doe dit na iedere bol dan blijft het ijs niet plakken. Maak 2 grote of 3 kleine bolletjes en doe in de bakjes.

Kijk bij de recepten voor overgebleven eigeel waar je de eidooiers voor kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor mayonaise of gele room.

Bewaartip

Het heeft de voorkeur het yoghurtijs tussen de 5 en 6 uur na invriezen te consumeren. Het is zeker langer houdbaar in de vriezer, namelijk zeker 2 maanden, maar dan krijg je door het hoge vochtgehalte wel met kristalvorming te maken; ijskristallen die zorgen voor harde stukken en een minder lekkere structuur.
Staat het ijs langer dan 6 uur in de vriezer? Zet het dan eerst 30 minuten in de koelkast voor je het serveert.

Variatietip

  • In plaats van Griekse yoghurt, kun je het ananasijs ook maken met milde magere kwark (die van Campina is hier uitermate geschikt voor) of met magere yoghurt, door daags van tevoren hangop te maken.
  • In plaats van agavesiroop karamel kun je ook honing, agavesiroop hazelnoot of ‘normale’ agavesiroop gebruiken.
  • Serveer het ijs in hoorntjes; die je al dan niet dipt in au bain-marie gesmolten chocolade en waarop je ook nog stukjes noot kunt doen.
  • Serveer met 3 el zelfgemaakte cruesli.
  • Serveer met gezonde warme chocoladesaus (zie foto hieronder).
  • Serveer met 20 gram geschaafde amandelen, die je vooraf 5 minuten in een koekenpan roostert (zie foto hieronder).

ananasijs met warme chocoladesaus als topping.jpgananasijs met geroosterde geschaafde amandelen.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s