Bananenijs met pindakaas

Superlekker, romig en luchtig: gezond bananenijs van milde kwark met zelfgemaakte pindakaas en stukjes pure chocolade. Met een vleugje verse munt. Licht natuurlijk gezoet met agavesiroop karamel. Absolute verwennerij om dit met gezonde warme chocoladesaus (zonder slagroom) te serveren. Ruim voldoende voor 4 personen (±850 ml).

Ingrediënten Materialen


Voor de chocoladesaus (optioneel):

  • afsluitbare plastic bak, 1 ltr
  • staafmixer of hakmixer
  • vriezer
  • ijsschep

Voor het beste resultaat: gebruik (over)rijpe bananen (die zijn ook zoeter en daardoor lekkerder) die je in kleine stukjes invriest. En gebruik bij voorkeur een rechthoekige bak van enkele centimeters hoog en niet een diepe, ronde bak; dan bevriest het beter en gelijkmatiger.
De magere milde kwark van Campina is een echte aanrader.

Bereidingswijze

  1. Maak de pindakaas; 65 gram pinda’s is voor dit recept dus voldoende.
  2. Haal de bananen uit de vriezer en laat een kwartier staan om een beetje te ontdooien.
  3. Ris de verse munt (i.e.: haal de blaadjes van de takjes af). Snij of knip de verse munt heel fijn.
  4. Hak de chocolade in grove stukjes.
  5. Doe de bananen, agavesiroop karamel en de milde kwark in de hakmixer.
    Voeg de fijngesneden muntblaadjes toe.
    Voeg de agavesiroop karamel toe.
    Mix alles; probeer daarbij stukjes banaan nog wat intact te laten.
  6. Doe in een afsluitbare plastic bak.
    Voeg de pindakaas toe. Roer luchtig met een vork goed door elkaar.
    Te grote stukken banaan kun je dan nog wat kleiner maken.
  7. Leg een laag vershoudfolie op het ijs in de plastic bak en druk dit een beetje aan. Laat het 2 uur in de vriezer opstijven.
    Haal dan de bak uit de vriezer en roer alles met een vork heel goed door elkaar. Zet de bak direct weer terug in de vriezer. Doe dit nadat het ijs telkens 2 uur langer in de vriezer staat; drie keer in totaal. Na 4 tot 5 uur in de vriezer is het ijs goed om te serveren.
  8. Maak de warme chocoladesaus met de hierboven genoemde hoeveelheid ingrediënten.
  9. Serveer het bananenijs in schaaltjes. Zet een bakje kokend water neer en haal een ijsschep (dit kun je eventueel ook met een lepel doen) erdoorheen. Maak 2 kleine of 3 grote bolletjes en doe in de schaaltjes. Schenk de warme chocoladesaus over het banenenijs en serveer direct.

bananenijs met pindakaas en gezonde chocoladesaus.jpg

Bewaartip

  • Het ijs is zeker 2 maanden houdbaar in de vriezer.
  • Staat het ijs al langer dan 6 uur in de vriezer? Zet het dan eerst 30 minuten in de koelkast voor je het serveert.

Variatietip

  • In plaats van magere kwark kun je het bananenijs ook maken met volle kwark, halfvolle kwark, Griekse yoghurt, halfvolle yoghurt of met magere yoghurt; in dat laatste geval daags van tevoren de hangop maken.
  • De stukjes pure chocolade zijn zeker niet noodzakelijk in het recept. Niet in huis of hou je niet zo van chocolade? Gewoon weglaten dan. Dit geldt overigens ook voor de munt.
  • Vervang de munt door de rasp van 1 limoen; dus limoenrasp. Of vervang de munt door 2 ruime tl limoenrasp met honing.
  • In plaats van agavesiroop karamel kun je ook honing, agavesiroop hazelnoot of ‘normale’ agavesiroop gebruiken.
  • Voeg 1 tl kaneel toe.
  • Serveer het ijs in hoorntjes; die je al dan niet dipt in au bain-marie gesmolten chocolade en waarop je ook nog stukjes noot kunt doen.
  • Serveer het bananenijs met 5 el zelfgemaakte cruesli.
  • Vervang de chocoladesaus door 35 gram gehakte pure chocolade (minimaal 85%) en strooi dit er voor het serveren overheen; zie foto hieronder.

bananenijs met pindakaas en gehakte chocolade als topping.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s