Nougatine

Nougatine van door suiker gekarameliseerde hazelnoten. Kan ‘puur’ als nougatine worden gebruikt, maar ook worden verwerkt in gerechten. Geeft een heerlijke crunch in en aan taarten of kan gebruikt worden als decoratie van een taart(rand). Kan ook in of op desserts worden gebruikt.

Ingrediënten Materialen
 • (steel)pan
  (met dikke bodem)
 • bakpapier

Dit recept levert 225 gram nougatine op.

Bereidingswijze

 1. Rooster de hazelnoten maximaal 8 minuten (elektrische kookplaat op 7-8) in een koekenpan; roer er regelmatig doorheen, zodat de noten niet verbranden.
  Je kunt ze ook 6 minuten in een op 175 graden voorverwarmde oven roosteren.
 2. Doe een deel van de suiker in een (steel)pannetje op een middelhoog vuur (elektrische kookplaat op 6-7) en laat de suiker zo langzaam oplossen (heb geduld; als dit te snel gaat dan is de kans op het verbranden van de suiker erg groot!). Roer er niet in (alles blijft namelijk anders aan de lepel plakken), maar haal de pan regelmatig van het vuur en draai deze wat rond, zodat alle suiker goed smelt. Als het nodig is, hou de randen van de pan, net boven de suiker, dan nat met een kwastje; hiermee voorkom je dat de randen aanbranden. De kleur van de suiker wordt goudbruin. Als een deel van de suiker is gesmolten, voeg dan telkens nog wat suiker toe tot alles goed gesmolten is.
 3. Voeg daarna alle geroosterde hazelnoten toe en meng ze met een lepel door de gekaramelliseerde suiker.
 4. Verdeel de hazelnoten op een vel bakpapier en laat geheel afkoelen. Je kunt het bakpapier op een bakplaat leggen, zodat je de nougatine tijdens het afkoelen makkelijker kunt verplaatsen. Werk zo snel mogelijk; de suiker koelt behoorlijk snel af en vormt dan draden. Gebeurd dat toch? Geen punt; het geeft ook een leuk effect en deze kunnen er ook nog later afgehaald worden.
  Wil je het puur als nougatine gebruiken? Schep dan hoopjes op het vel bakpapier. Je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf wenst. Je kunt er ook voor kiezen om grote(re) hoopjes te maken, omdat ze ook naderhand kleiner kunnen worden gemaakt door ze na het afkoelen te breken.
  Wil je het gebruiken in gerechten dan is het niet nodig om hoopjes te maken en kan alles bij elkaar over het bakpapier worden verdeeld. Als het volledig is afgekoeld, breek het dan in stukken en maal de gekarameliseerde hazelnoten in de keukenmachine fijn tot nougatine.

Bewaartip

Bewaar de nougatine in een afgesloten bakje waarin je een stukje bakpapier legt. De nougatine is zeker een maand houdbaar.

Schoonmaaktip

Na het karamelliseren de pan schoonmaken? Doe water in de pan, ofwel kokend water of breng koud water aan de kook, en de suiker lost zo op.

Variatietip

 • Afhankelijk van de smaak of smaakcombinatie die je wil, kun je andere noten gebruiken. Vervang de hazelnoten bijvoorbeeld door walnoten, amandelen of pecannoten; grotere noten zoals walnoten en pecannoten kun je beter voor je het karamelliseert grof hakken of breken en deze hoeven niet geroosterd te worden.
 • Gebruik voor een meer gezonde versie geen suiker, maar karamelliseer met honing. Persoonlijk vind ik dit afhankelijk van waar je het voor gaat maken: een slagroomtaart proberen ‘gezonder’ te maken vind ik wat zonde van de honing. Maar ga je de nougatine als tussendoortje gebruiken dan is honing zeker te overwegen. Overigens is er nog een ander voordeel bij het gebruik van honing: dit verbrandt minder snel.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s