Snel speltbrood met zaden & pitten (met bakpoeder)

Volkoren speltbrood met pompoenpitten, zonnebloempitten en lijnzaad. Gemaakt met magere kwark en yoghurt. Rijst middels bakpoeder, dus snel op tafel en vandaar: snel speltbrood. Licht natuurlijk gezoet en zonder boter.

Ingrediënten Materialen
Voor 6-7 cm hoog brood:

 

Voor 9-10 cm hoog brood:

Wil je écht (lekker) brood, ga dan voor (spelt)brood gemaakt met gist. Maar heb je heel weinig tijd, dan is dit een goed, vers én -ook- gezond alternatief.

Bereidingswijze

  1. Vet het broodblik in met de lik rijstolie en bekleed de bodem en randen van het broodblik met bakpapier.
  2. Plaats het rooster helemaal onderin de oven en verwarm de oven op 175 graden.
  3. Smeer het broodbakblik in met de lik rijstolie en bekleed met bakpapier.
  4. Zeef het speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg het bakpoeder en de baking soda via het zeef toe. Voeg de havermout, pompoenpitten, zonnebloempitten, het lijnzaad en zout toe en meng met een lepel goed door elkaar.
  5. Doe de kwark en yoghurt in een mengkom. Voeg de eieren, honing en rijstolie toe en klop met een lepel luchtig.
  6. Voeg het meelmengsel in één keer toe aan het kwark-yoghurtmengsel en roer tot een samenhangend beslag.
  7. Schep het beslag in het met bakpapier beklede broodblik en laat in 40 minuten in de op 175 graden voorverwarmde oven goudbruin en gaar worden.
  8. Haal daarna uit de oven en haal het speltbrood direct uit het broodblik, verwijder het bakpapier en laat op een rooster afkoelen.
    Snij het brood pas als het volledig is afgekoeld, anders snij je de structuur kapot.

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) speltbrood prima invriezen. Snij het nadat het brood volledig is afgekoeld en verpak in plastic zakje(s). Een paar uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid sneeën brood uit de vriezer halen en geruime tijd (door de compactheid en hoeveelheid vocht duurt dit wat langer dan bij ‘gewoon’ brood; zeker 1 uur). Laat afgedekt ontdooien.

Variatietip

Strooi voor het brood in de oven gaat 2 el speltvlokken, 2 el havermout, zonnebloempitten of sesamzaad over het deegmengsel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s