Stroopwafeltaart

Een guilty pleasure: heerlijke en machtige no-bake taart met karamelsmaak. Met stroopwafels, slagroom, verse roomkaas, zelfgemaakte nougatine en een vleug kaneel-vanille.

Ingrediënten Materialen
  • 260 gram biscuits

Zorg ervoor dat de verse roomkaas op kamertemperatuur is, door het een paar uur van tevoren buiten de koelkast te zetten. Maak dan ook gelijk de nougatine, aangezien het even duurt voor deze is afgekoeld en klaar is om te verwerken.

stroopwafeltaart met punt eruit.jpg

Bereidingswijze

  1. Maak de nougatine en laat geheel afkoelen.
  2. Vet de springvorm in met de lik rijstolie. Bekleed de bodem met het bakpapier en knip het restant af.
  3. Breek de biscuits in stukken, voeg de 2 tl koekkruiden toe en verkruimel de biscuits met de hakmixer. Geen hakmixer in huis? Gebruik een staafmixer of doe de koeken in een plastic zak en rol er met een deegroller overheen.
    Smelt de roomboter op een laag vuur in een pannetje. Haal het pannetje van het vuur, roer de koekkruimels er doorheen. Bedek met het mengsel de bodem van de springvorm. Maak met de bolle kant van een lepel glad en druk goed aan. Laat de bodem in de springvorm afkoelen in de koelkast.
  4. Doe 10 (5 bewaar je voor de garnering) stroopwafels in stukken in de hakmixer en verkruimel ze. Je kunt ook alles in de hakmixer verkruimelen en iets meer dan 100 gram kruimels achterhouden voor de garnering.
  5. Doe de verse roomkaas in een mengkom en klop met een lepel los.
    Voeg de kaneel, bruine basterdsuiker en vanillesuiker toe en schep dit er voorzichtig doorheen. Klop vervolgens nog even luchtig goed door. Zet het roomkaasmengsel in de koelkast; daardoor krijgt het meer dezelfde temperatuur als de slagroom en voorkom je schiften.
  6. Klop de slagroom en de klopfix met de mixer stijf. Voeg het roomkaasmengsel toe; maak eerst familie door een beetje roomkaasmengsel aan de slagroom toe te voegen en erdoorheen te spatelen en spatel dan de rest erdoorheen.
  7. Haal de springvorm met koekjesbodem uit de koelkast. Schep een beetje van het roomkaas-slagroommengsel op de bodem voor een dun laagje en smeer dit met de spatel egaal over de bodem uit.
    Strooi dan de vermalen nougatine er gelijkmatig overheen, maar bewaar 2 el voor de garnering.
    Schep de helft van het roomkaas-slagroommengsel over het nougatinelaagje en strijk een beetje glad.
    Strooi daarna de vermalen stroopwafels er gelijkmatig overheen.
    Schep het restant van het roomkaas-slagroommengsel in de springvorm, haal alles er met de spatel uit en strijk de bovenkant van de taart glad.
  8. Zet de stroopwafeltaart minimaal 4 uur in de koelkast om op de laten stijven (de taart kan makkelijk een dag tevoren worden gemaakt; dan is ie nóg lekkerder).
  9. Hak de 5 resterende stroopwafels in stukken. Verkruimel de stroopwafelstukjes over de taart heen.
  10. Verwarm de pure chocolade au bain-marie. Maak een cornetje van bakpapier. Vul het cornetje tot maximaal halverwege (anders loopt de chocolade er aan de bovenzijde uit), knip aan de onderzijde een heel klein puntje af en maak snelle kriskras bewegingen.
  11. Strooi de 2 el achtergehouden nougatine over de taart heen.

Bewaartip

  • Bewaar deze no bake taart afgedekt (bijvoorbeeld door folie over de springvorm te spannen) in de koelkast; hij is zeker een week houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) stroopwafeltaart invriezen. Doe dit op de dag van maken. Laat in de springvorm bevriezen. Wikkel daarna de taart in folie en verpak met een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De taart kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Enkele uren voor gebruik weer uit de vriezer halen en langzaam, in de koelkast, afgedekt laten ontdooien.

Variatietip

  • Hou je niet van chocolade of vind je dat teveel werk? Het is zeker niet noodzakelijk voor een lekkere taart en je kunt het dus ook weglaten (zie foto hieronder).
  • Voeg 1 el Tia Maria toe aan de verse roomkaas bij stap 5.
  • Garneer de taart met tekst, dat kan met chocolade of slagroom, bijvoorbeeld als je hem als bedankje geeft. Een paar takjes munt maken het helemaal ‘af’.
  • Serveer met chocolade ijs, warme chocoladesaus en nougatine (zie foto hieronder).

stroopwafeltaart zonder chocolade.jpg

stroopwafeltaart met chocolade ijs, chocoladesaus en nougatine.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s