Pruimen-goji-blauwe bessen-abrikozen kwarkbollen met zaden & pitten

Zeven gezonde magere kwarkbollen van volkoren speltmeel en havermout boordevol fruit: met kwetsen (langwerpige paarse pruimen), blauwe bessen, gojibessen, ongezwavelde abrikozen, rozijnen, zonnebloempitten, lijnzaad en een vleugje limoen en vanille.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat een uur van tevoren de eieren, kwark en het fruit op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen en wel alvast de gojibessen, abrikozen en rozijnen (stap 1), zodat ze zacht zijn en goed zijn uitgelekt. Nog beter is het om deze de avond tevoren te wellen en dan ’s nachts afgegoten en afgedekt in de koelkast te zetten.

  1. Knip of snij de ongezwavelde abrikozen in kleine stukjes. Doe de rozijnen, gojibessen en abrikozen in een bakje en weeg daarbij gelijk af. Vul het bakje met heet water tot ze net onder staan. Laat zeker 15 minuten staan en laat ze dan in een zeef uitlekken.
  2. Was, ontpit en snij of knip de kwetsen in stukjes. Voeg toe aan het bakje met het gewelde fruit en meng dit een beetje door elkaar.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Doe de kwark, eieren, rijstolie, honing en limoenrasp met honing in een mengkom.
    Klop met een lepel door elkaar tot het goed gemengd is.
  5. Zeef het speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg de vanillepoeder, het bakpoeder en de baking soda via het zeef, toe.
    Voeg de havermout, zonnebloempitten en het lijnzaad toe aan het speltmeelmengsel en meng met een lepel door elkaar. Voeg dit meelmengsel in twee delen toe aan het kwarkmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig maar luchtig beslag.
  6. Roer het uitgelekte en gewelde fruit en de stukjes kwetsen luchtig door het deegmengsel.
  7. Schep met de lepel zeven hoopjes beslag, 2 eetlepels per bol, op de met bakpapier beklede bakplaat. Dit kan op kleine afstand; ze rijzen behoorlijk, maar lopen niet veel uit. Probeer in bij iedere bol in de eerste lepel niet teveel fruit te hebben.
  8. Bak de kwarkbollen 22 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
    Test of de kwarkbollen gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de kwarkbollen dan nog 5 minuten terug in de oven op 180 graden. Zijn ze al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet ze 10 minuten in de oven op 180 graden.
  9. Haal de kwarkbollen uit de oven, leg ze op een rooster en bestrijk ze direct met een heel klein beetje rijstolie; zo blijven ze lekker zacht.
    Als de olie is ingetrokken, laat ze dan met een theedoek afgedekt geheel afkoelen.
  10. Warm zijn ze heerlijk, maar laat ze wel eerst voldoende afkoelen.
    Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) kwarkbollen na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Ongeveer een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid kwarkbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatie-/bespaartip

  • Vervang het vanillepoeder door kaneel of koekkruiden.
  • Vervang het speltmeel door tarwebloem. Dit is wel wat minder gezond (‘witbrood’), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook te vervangen door, het meer gezonde, volkoren tarwemeel.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s