Bananenijs met pindakaas en dadels

Gezond bananenijs van bananen met Griekse yoghurt, Medjoul dadels en zelfgemaakte pindakaas. Met een vleugje limoen. Makkelijk (deels) aan te passen tot bananen-chocolade ijs. Voor 5 personen (±950 ml).

Ingrediënten Materialen
  • afsluitbare plastic bak, 1 ltr
  • staafmixer of hakmixer
  • vriezer
  • ijsschep
  • Voor het beste resultaat: gebruik (over)rijpe bananen (die zijn ook zoeter en daardoor lekkerder) die je in kleine stukjes minimaal 2 uur invriest.
  • Gebruik bij voorkeur voor het ijs een rechthoekige bak van enkele centimeters hoog, dan bevriest het ijs namelijk beter en gelijkmatiger; dus geen diepe, ronde bak.

Bereidingswijze

  1. Maak de pindakaas; 75 gram pinda’s is voor dit recept dus voldoende.
    Haal de bananen uit de vriezer en laat een kwartier staan om een beetje te ontdooien.
    Ontpit en snij ondertussen de Medjoul dadels in grove stukken.
  2. Doe ongeveer 50 gram stukjes banaan in de afsluitbare bak; doe de rest in de hakmixer.
    Voeg de Griekse yoghurt toe aan de hakmixer.
    Voeg de stukken Medjoul dadels, pindakaas en limoenrasp met honing toe.
    Mix alles tot een smeuïge en luchtige massa.
  3. Schenk of schep het in de afsluitbare plastic bak met stukjes banaan. Roer luchtig met een vork door elkaar. Eventuele te grote stukken banaan kun je dan nog wat kleiner maken.
  4. Leg een laag vershoudfolie op het ijs in de plastic bak en druk dit een beetje aan.
    Laat het 2 uur in de vriezer opstijven. Haal dan de bak uit de vriezer en roer alles met een vork heel goed door elkaar. Zet de bak direct weer terug in de vriezer. Doe dit nadat het ijs telkens 2 uur langer in de vriezer staat; drie keer in totaal.
    Na 4 tot 5 uur in de vriezer is het ijs goed om te serveren.
  5. Serveer het bananenijs in schaaltjes. Zet een bakje kokend water neer en haal een ijsschep (dit kun je eventueel ook met een lepel doen) erdoorheen. Maak 2 kleine of 3 grote bolletjes en doe in de schaaltjes.

Bewaartip

  • Het ijs is zeker 2 maanden houdbaar in de vriezer.
  • Staat het ijs al langer dan 6 uur in de vriezer? Zet het dan eerst 30 minuten in de koelkast voor je het serveert.

Variatietip

  • Pas het gerecht (deels) aan naar bananen-chocolade ijs.
  • In plaats van Griekse yoghurt kun je het bananenijs ook maken met magere milde kwark (die van Campina is een echte aanrader) of met magere yoghurt; in dat laatste geval daags van tevoren de hangop maken.
  • Serveer met gezonde warme chocoladesaus (zie foto hieronder de duo penotti met warme chocoladesaus).
  • Serveer met gezonde chocolademousse van cacao, banaan en avocado; de helft van de hoeveelheid ingrediënten genoemd in het recept is ruim voldoende.
  • Serveer het bananenijs met gehakte pure chocolade (minimaal 85%) en strooi dit er voor het serveren overheen.
  • Serveer het ijs in hoorntjes; die je al dan niet dipt in au bain-marie gesmolten chocolade en waarop je ook nog stukjes noot kunt doen.
  • Serveer het bananenijs met 5 el zelfgemaakte cruesli.

Bananen- & chocolade ijs met pindakaas en dadels en chocoladesaus.jpg

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s