Bananenijs(jes)

Fris, smeuïg en gezond bananenijs of bananenijsjes van Griekse yoghurt (of milde magere kwark), met een vleugje verse munt en karamel. Licht natuurlijk gezoet. Voor 2 personen (ruim 350 ml) of 4 ijsjes.

Ingrediënten Materialen
  • ijsvormpjes of
    afsluitbare plastic bak, ± 400 ml
  • hakmixer of staafmixer
  • vriezer
  • vershoudfolie
  • ijsschep
  • Voor het beste resultaat: gebruik bij voorkeur een rechthoekige bak van enkele centimeters hoog en niet een diepe, ronde bak; dan bevriest het beter en gelijkmatiger.
  • Gebruik (over)rijpe bananen (die zijn ook zoeter en daardoor lekkerder) die je in kleine stukjes minimaal 2 uur van tevoren invriest.
  • Ik heb ijsvormpjes voor 4 ijsjes gebruikt; €0,99 bij het Kruidvat; andere ijsvormpjes zijn natuurlijk ook prima. De gebruikte ijsvormpjes hebben een inhoud van bijna 100 ml per stuk.
    ijsvormpjes 4x

Bereidingswijze

  1. Haal de bananen uit de vriezer en laat een kwartier staan om een beetje te ontdooien.
  2. Doe de Griekse yoghurt in de hakmixer. Voeg de agavesiroop karamel en verse munt (je kunt de blaadjes gewoon heel houden; de hakmixer maalt ze helemaal fijn) toe. Voeg de stukjes bevroren banaan toe. Mix tot alles goed gemengd is tot een smeuïg geheel.
  3. Ga verder naar gelang je wil maken:
    1. Wil je er bananenijsjes van maken? Schenk of schep het dan in de vormpjes en zet minimaal 4 uur in de vriezer. Je kunt met deze hoeveelheid 4 ijsjes van ± 100 ml maken. Wil je er meer maken en kom je voor 6 ijsjes wat tekort? Vul het dan gewoon aan met wat Griekse yoghurt, milde magere kwark of hangop.
    2. Wil je het maken om te serveren in bakjes? Schep of schenk het dan in een afsluitbare plastic bak. Leg een stuk vershoudfolie op het ijs in de bak en druk dit een beetje aan. Doe het deksel erop en laat het 2 uur in de vriezer opstijven. Haal dan de bak uit de vriezer en roer alles met een vork heel goed door elkaar. Zet de bak direct weer terug in de vriezer. Doe dit nadat het ijs telkens 2 uur langer in de vriezer staat; drie keer in totaal. Na 4 tot 5 uur in de vriezer is het ijs goed om te serveren. Serveer in bakjes. Zet een bakje kokend water neer en haal een ijsschep (dit kun je eventueel ook met een lepel doen) erdoorheen; doe dit na iedere bol dan blijft het ijs niet plakken. Maak 2 grote of 3 kleine bolletjes en doe in de bakjes.

Bewaartip

  • Het ijs is zeker 2 maanden houdbaar in de vriezer.
  • Staat het ijs al langer dan 6 uur in de vriezer? Zet het dan eerst 30 minuten in de koelkast voor je het serveert of uit de vormpjes haalt.

Variatietip

  • In plaats van Griekse yoghurt kun je het bananenijs ook maken met magere milde kwark (die van Campina is een echte aanrader) of met magere yoghurt; in dat laatste geval daags van tevoren de hangop maken.
  • Vervang de verse munt door 2 tl limoenrasp (met honing) of citroenrasp (met honing).
  • Maak in de ijsvormpjes laagjes, door een laagje bananenijs af te wisselen met een (dun) laagje Griekse yoghurt, magere milde kwark of hangop.
  • Vervang de munt door 1 el zelfgemaakte pindakaas (stap 1) die je dus voor het mengen aan de hakmixer toevoegt (zie foto hieronder).
  • Voeg 1 el pindakaas toe aan het mengsel voor je het in de vormpjes doet (zie foto hieronder).
  • Serveer in bakjes met gezonde warme chocoladesaus; een derde van de hoeveelheid ingrediënten genoemd in het recept is voldoende.
  • Serveer in bakjes met gezonde chocolademousse van cacao, banaan en avocado; een kwart van de hoeveelheid ingrediënten genoemd in het recept is voldoende.
  • Serveer het ijs in hoorntjes; die je al dan niet dipt in au bain-marie gesmolten chocolade en waarop je ook nog stukjes noot en/of gezonde warme chocoladesaus kunt doen.
  • Serveer in bakjes met 3 el zelfgemaakte cruesli.

bananenijs met pindakaas

bananenijs met pindakaas erdoor.jpg

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s