Pruimen-sinaasappelijs

Fris, zacht en gezond pruimenijs van milde magere kwark of (Griekse) yoghurt, met een vleug sinaasappel en vleugje vanille. Heel licht natuurlijk gezoet. Voor 3 personen (±400 ml) of 4 ijsjes.

Ingrediënten Materialen
  • 250 gram milde magere kwark
  • 150 gram pruimen
  • 1 sinaasappel
  • ruime ½ el honing
  • 2 blaadjes verse munt
  • 1 tl vanillepoeder
  • afsluitbare plastic bak, ≥ 500 ml
    of ijsvormpjes
  • hakmixer of staafmixer
  • vriezer
  • vershoudfolie
  • ijsschep

De magere milde kwark van Campina is een echte aanrader.
Voor het beste resultaat: gebruik bij voorkeur een rechthoekige bak van enkele centimeters hoog en niet een diepe, ronde bak; dan bevriest het beter en gelijkmatiger.
Ik heb ijsvormpjes voor 4 ijsjes gebruikt; €0,99 bij het Kruidvat; andere ijsvormpjes zijn natuurlijk ook prima. De gebruikte ijsvormpjes hebben een inhoud van ± 100 ml per stuk.
ijsvormpjes 4x

Bereidingswijze

  1. Snij de pruimen in stukken en doe in een plastic zakje. Vries minimaal 2 uur in. Als je ze niet vooraf invriest, dan duurt het langer voor het ijs is opgesteven.
  2. Doe de milde kwark in de hakmixer.
    Voeg de ingevroren stukken pruimen toe.
    Snij de kontjes van de sinaasappel, leg op een snijplank en snij de huid er van boven naar beneden vanaf. Snij boven de hakmixer (zo gaat eventueel sap niet verloren) tussen de vliezen van de sinaasappel de partjes eruit en doe in de hakmixer. Knijp, als je alle partjes in de hakmixer hebt gedaan, boven de hakmixer uit zodat al het sinaasappelsap wordt toegevoegd.
    Voeg de honing toe (hou je van erg zoet, voeg dan vooral 1 el toe).
    Voeg de blaadjes verse munt en de vanillepoeder toe.
  3. Wil je er pruimen-sinaasappelijsjes van maken (zie foto hieronder)? Schenk of schep het dan in de vormpjes en zet in de vriezer. Je kunt met deze hoeveelheid zeker 4 ijsjes van ± 100 ml maken. Wil je er 5 of 6 maken en kom je dus wat tekort? Vul het dan gewoon aan met milde magere kwark, Griekse yoghurt of hangop.
    En/of wil je het maken om te serveren in bakjes of hoorntjes? Leg dan een stuk vershoudfolie op het ijs in de afsluitbare plastic bak en druk dit een beetje aan. Doe het deksel erop en laat het 2 uur in de vriezer opstijven. Haal dan de bak uit de vriezer en roer alles met een vork heel goed door elkaar. Zet de bak direct weer terug in de vriezer. Doe dit nadat het ijs telkens 2 uur langer in de vriezer staat; drie keer in totaal.
    Na 4 tot 5 uur in de vriezer is het ijs goed om te serveren.
  4. Serveer in bakjes. Zet een bakje kokend water neer en haal een ijsschep (dit kun je eventueel ook met een lepel doen) erdoorheen; doe dit na iedere bol dan blijft het ijs niet plakken. Maak 2 grote of 3 kleine bolletjes en doe in de bakjes.
    pruimen-sinaasappelijsjes.jpg

Bewaartip

  • Het ijs is zeker 2 maanden houdbaar in de vriezer.
  • Staat het ijs al langer dan 6 uur in de vriezer? Zet het dan eerst 30 minuten in de koelkast voor je het serveert.

Variatietip

  • In plaats van milde magere kwark kun je het bananenijs ook maken met Griekse yoghurt of met magere yoghurt; in dat laatste geval daags van tevoren de hangop maken.
  • Voeg in plaats van vanillepoeder 1 tl kaneel toe.
  • Maak in de ijsvormpjes laagjes, door een laagje pruimen-sinaasappelijs af te wisselen met een (dun) laagje magere milde kwark, Griekse yoghurt of hangop.
  • Serveer in bakjes met gezonde warme chocoladesaus; de helft van de hoeveelheid ingrediënten genoemd in het recept is voldoende.
  • Serveer in bakjes met gezonde chocolademousse van cacao, banaan en avocado; een derde van de hoeveelheid ingrediënten genoemd in het recept is voldoende.
  • Serveer het ijs in hoorntjes; die je al dan niet dipt in au bain-marie gesmolten chocolade en waarop je ook nog stukjes noot en/of gezonde warme chocoladesaus kunt doen.
  • Serveer in bakjes met 3 el zelfgemaakte cruesli.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s