Appel-kaneelmuffins

Gezonde muffins van volkoren speltmeel en havermout met appel, kaneel, walnoten en lijnzaad. Gemaakt met magere yoghurt. Het zijn bijna kleine appeltaartjes! Twaalf stuks. Zonder boter en zonder toegevoegde suikers.

Ingrediënten Materialen
De gebruikte siliconenmat met 12 vormpjes komt van de Action; andere muffin- of cupcakevormpjes zijn natuurlijk ook prima. De muffinvormpjes hebben een inhoud van zo’n 60 ml per stuk.
siliconenmat voor muffins

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: zorg voor (over)rijpe banaan; dat werkt prettiger en is het meest lekker (zoet). Laat een uur van tevoren de eieren, yoghurt, appel en banaan op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen.

  1. Hak de walnoten grof.
    Was de appel, ontpit, snij in blokjes en strooi er een ½ el kaneel overheen.
  2. Zeef het volkoren speltmeel en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg via het zeef het bakpoeder en een ruime ½ el kaneel toe.
    Voeg de havervlokken, walnoten en het lijnzaad toe. Meng met een lepel goed door elkaar.
  3. Prak de banaan op een bord en doe in een mengkom.
    Voeg de eieren, magere yoghurt, rijstolie en honing toe en klop met een lepel goed door elkaar.
  4. Voeg het meelmengsel in 1x bij het banaan-eieren-yoghurt-oliemengsel. Roer kort maar goed tot een luchtig beslag.
    Schep de stukjes appel er voorzichtig doorheen en laat het beslag een kwartier staan.
  5. Vet de muffinvormpjes in met de lik rijstolie.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  7. Verdeel het beslag over de 12 muffinvormpjes.
    Zet de muffins 25 minuten onderin de op 180 graden voorverwarmde oven en bak ze goudbruin.
  8. Haal uit de oven en laat ze op het rooster goed afkoelen.
    Verwijder de muffins pas uit de muffinvormpjes als ze voldoende zijn afgekoeld; bij te vroeg verwijderen kan de cake breken.

Bewaartip

  • Bewaar de muffins in een afgesloten blik of trommel.
  • Je kunt volledig afgekoelde muffins prima invriezen. Doe dit op de dag van bakken. Zeker een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid muffins uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip

  • Strooi bovenop elke muffin voor je ze in de oven zet 1½ tl havervlokken per muffin. Geen havervlokken in huis? Doe de havermout even in de hakmixer en strooi de verkleinde havermout eroverheen.
  • Doe niet 2½ ruime el honing in het beslag, maar beperk dit tot 2 el honing (stap 3). Haal 5 minuten voor het einde van de baktijd, nadat de muffins er 20 minuten in hebben gestaan, de muffins uit de oven en bestrijk de muffins met een keukenkwast met een ½ el honing. Strooi daarbovenop eventueel nog 1½ tl havervlokken.
  • Vervang het speltmeel door tarwebloem. Dit is wel wat minder gezond (‘witbrood’), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook te vervangen door, het meer gezonde, volkoren tarwemeel.
  • Vervang de appel door ander gewenst fruit: pruimen, aardbeien, abrikozen, mango, ananas of ander fruit.
  • Vervang de ruime ½ el kaneel bij het meel (stap 2) door 2 tl vanillepoeder of ½ el koekkruiden. Vanillepoeder is vooral lekker in combinatie met aardbeien, mango en ananas.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s