Avocado-ijs met bananen

Heerlijk fris en gezond avocado-bananenijs van Griekse yoghurt (of van milde kwark) met wat dadels en zelfgemaakte pindakaas. Met verse basilicum en munt en een vleugje limoen. Voor 5 personen (±900 ml). Pure verwennerij: met gezonde warme chocoladesaus en wat hazelnoten.

Ingrediënten Materialen
  • 300 gram Griekse yoghurt
  • 1 (grote) avocado
  • 3 (300-350 gram) bananen
  • 50 gram (Medjoul) dadels
  • 1 el (10 gram) zelfgemaakte pindakaas
  • 2 blaadjes (1 tl) verse munt
  • 2 blaadjes (1 tl) verse basilicum
  • 2 ruime tl limoenrasp met honing
  • afsluitbare plastic bak, 1 ltr
  • staafmixer of hakmixer
  • vriezer
  • ijsschep

Voor het beste resultaat: gebruik (over)rijpe bananen (die zijn ook zoeter en daardoor lekkerder) die je in kleine stukjes invriest. En gebruik bij voorkeur een rechthoekige bak van enkele centimeters hoog en niet een diepe, ronde bak; dan bevriest het beter en gelijkmatiger.

Bereidingswijze

  1. Maak de pindakaas; 10 gram pinda’s is voor dit recept dus voldoende. Dan is het dus wel handiger om meer pindakaas te maken, om te smeren op de boterham of te verwerken in gerechten met pindakaas. Ben je dat niet van plan? Laat de pindakaas dan gewoon weg uit dit recept.
  2. Haal de bananen uit de vriezer en laat een kwartier staan om een beetje te ontdooien. Ontpit (indien nodig) en knip of snij de (Medjoul) dadels in grove stukken. Ris (i.e. haal de blaadjes eraf) de verse munt en basilicum.
  3. Doe de Griekse yoghurt in de hakmixer. Voeg de stukken dadels toe. Voeg de pindakaas en limoenrasp met honing toe. Voeg de blaadjes munt en basilicum toe. Voeg de bevroren stukjes banaan toe. Mix alles goed door tot een smeuïge en luchtige massa.
  4. Schenk of schep het in de afsluitbare plastic bak. Roer nog even luchtig met een vork door. Leg een laag vershoudfolie op het ijs in de plastic bak en druk dit een beetje aan zodat alle lucht eronderuit is. Laat het 2 uur in de vriezer opstijven. Haal dan de bak uit de vriezer en roer alles met een vork heel goed door elkaar. Zet de bak direct weer terug in de vriezer. Doe dit nadat het ijs telkens 2 uur langer in de vriezer staat; drie keer in totaal. Na zo’n 5 uur in de vriezer is het ijs goed om te serveren.
  5. Serveer het avocado-ijs in schaaltjes. Zet een bakje kokend water neer en haal een ijsschep (dit kun je eventueel ook met een lepel doen) erdoorheen. Maak 2 kleine of 3 grote bolletjes en doe in de schaaltjes.
    avocado-bananenijs.jpg

Bewaartip

  • Het ijs is zeker 2 maanden houdbaar in de vriezer.
  • Staat het ijs al langer dan 6 uur in de vriezer? Zet het dan eerst 30 minuten in de koelkast voor je het serveert.

Variatietip

  • Serveer met gezonde warme chocoladesaus; een derde van de hoeveelheid ingrediënten genoemd in het recept is voldoende (zie hoofdfoto bij het recept). En strooi over de saus nog wat grof gehakte hazelnoten.
  • In plaats van Griekse yoghurt kun je het avocado-ijs ook maken met magere milde kwark (die van Campina is een echte aanrader) of met magere yoghurt; in dat laatste geval daags van tevoren de hangop maken.
  • Serveer met gezonde chocolademousse van cacao, banaan en avocado; de helft van de hoeveelheid ingrediënten genoemd in het recept is ruim voldoende.
  • Serveer het avocado-bananenijs met gehakte pure chocolade (minimaal 85%) en strooi dit er voor het serveren overheen.
  • Serveer het ijs in hoorntjes; die je al dan niet dipt in au bain-marie gesmolten chocolade en waarop je ook nog stukjes noot kunt doen.
  • Serveer het avocado-bananen-ijs met 5 el zelfgemaakte cruesli.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s