Appel cheesecake

Appel cheesecake: gebakken appel met rozijnen, gekarameliseerd met honing, met een vleug kaneel op een laag deeg en als bovenlaag een cheesecake van magere kwark met een vleugje vanille.

Ingrediënten Materialen
Voor het deeg


Voor de vulling

  • 3 à 4 (±650 gram) appels;
    Goudrenetten zijn heel geschikt
  • 100 gram rozijnen
  • (minimaal) 4 ruime tl kaneel
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 2 el honing


Voor de bovenlaag

  • 300 gram magere kwark
  • 45 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 2 zakjes vanillesuiker

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat:

  • Was de rozijnen met warm water en laat ze in een zeef goed uitlekken.
  • Zorg dat de roomboter buiten de koelkast een beetje zacht is geworden.
  1. Zeef de tarwebloem boven een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg de kristalsuiker, roomboter, het ei en snufje zout toe.
    Kneed dit mengsel tot een samenhangend deeg en maak er een deegbal van.
    Bestrooi de mengkom licht met tarwebloem, leg de deegbal in de mengkom en bestrooi licht met tarwebloem. Laat een half uur afgedekt in de koelkast rusten.
  2. Vet de bodem van de springvorm licht in met een mespuntje roomboter. Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier en knip het restant af. Vet de randen van de springvorm in met het restant van de mespunt roomboter.
  3. Ga verder met de vulling:
    Schil de appels, verwijder het klokhuis, snij in blokjes en doe in een mengkom. Strooi de kaneel eroverheen (hou je van kaneel, strooi er dan gerust een ruime el overheen!).
    Doe 50 gram roomboter in een koekenpan en smelt de boter; smelten is voldoende, dus laat niet te bruin laten worden! Als de roomboter is gesmolten, voeg dan de 2 el honing toe. Roer een beetje door met een lepel en voeg de appelblokjes toe. Voeg direct ook de rozijnen toe. Laat karamelliseren en haal daarna de pan van het vuur.
  4. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  5. Haal het deeg uit de koelkast. Bestrooi het werkblad met een beetje bloem en smeer wat bloem op een deegroller en de deegbal. Rol het deeg met de deegroller uit tot een ronde vorm van ongeveer 30 cm doorsnede. Bedek de bodem van de met bakpapier beklede springvorm met het deeg en maak daarbij een rand van ongeveer 5 cm.
  6. Verdeel het appelmengsel over de bodem in de springvorm met deeg. Druk het appelmengsel daarna goed aan!
  7. Ga verder met de bovenlaag:
    Doe de kwark, eieren, suiker en vanillesuiker in een mengkom en klop kort met een mixer door. Verdeel dit mengsel over het appelmengsel dat al in de springvorm zit, haal alles er met de pannenlikker goed uit.
  8. Bak de cheesecake iets onder het midden van de op 175 graden voorverwarmde oven in 50 minuten gaar en goudbruin.
    Hij rijst behoorlijk, maar zakt – nadat ie uit de oven is – weer terug.
  9. Haal de cheesecake uit de oven, laat op een rooster heel even (zo’n 5 minuten) afkoelen (en terugzakken) en verwijder dan de rand van de springvorm. Laat verder afkoelen en snij de cheesecake aan met een kartelmes.

Bewaartip

  • Bewaar de cheesecake afgedekt (bijvoorbeeld door folie over de springvorm te spannen) in de koelkast; hij is zeker een week houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) cheesecake invriezen. Doe dit op de dag van maken. Wikkel de taart in folie en verpak met een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De taart kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen en langzaam, in de koelkast, afgedekt laten ontdooien.

Variatietip

  • Strooi, via een klein zeefje, wat poedersuiker en/of cacaopoeder over de cheesecake.
  • Voeg citroenrasp aan het appelmengsel toe; dit kan ook met 2 tl citroenrasp met honing.
  • Garneer de cheesecake bovenop met slagroom en/of garneer de taart bovenop met een paar takjes munt.
  • Hou je niet van rozijnen? Laat ze gewoon weg uit het recept. Hou je juist veel van rozijnen? Voeg dan gerust 150 gram rozijnen toe.
  • Vervang (een deel van) de rozijnen door krenten.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s