Appelchips – fruitchips – gedroogd fruit

Het is weer appeltijd! Mogelijkheden genoeg. Wat te denken van krokante én gezonde appelchips. Lekker voor bij een wijntje of gewoon tussendoor. Maar je kunt fruitchips (zie de variatietip onderaan) ofwel gedroogd fruit ook gestampt of in stukjes gesneden over of in bijvoorbeeld ijs, yoghurt of cruesli doen of verwerken in cakes of taarten!

Ingrediënten Materialen
  • 2 grote appels;
    Elstar of Jonagold zijn heel geschikt
  • ½ el citroensap
  • ½ el warm water
  • kleine ½ el honing
  • 1 ruime tl kaneel

Bereidingswijze

  1. Was de appels. Haal eventueel het klokhuis eruit met een appelboor; niet noodzakelijk, maar wel handiger. De schil kun je dus gewoon laten zitten.
    Snij met een mandoline boven een mengkom de appels in dunne plakken. Dit kan eventueel ook met een mes.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Verwarm de oven voor op 100 graden.
  4. Pers de ½ citroen uit en doe ½ el citroensap in een mengkommetje. Voeg ½ el warm water, een kleine ½ el honing en 1 ruime tl kaneel toe en meng met een lepeltje goed door elkaar.
    Voeg het mengsel toe aan de mengkom met appelschijfjes, hussel goed door elkaar en smeer de appelstukjes nog eens goed in met een keukenkwast.
  5. Leg de plakjes appel naast elkaar op de bakplaat met bakpapier; dit kan op weinig afstand, ze krimpen namelijk nog, maar leg ze niet over elkaar want dan gaan ze aan elkaar plakken.
  6. Bak de appelschijfjes 2 uur onderin de op 100 graden voorverwarmde oven tot appelchips.
  7. Haal de appelchips van het bakpapier af. Laat even afkoelen en dan kun je de appelchips al eten.

Bewaartip

  • Je kunt de fruitchips zeker twee weken in een luchtdicht afgesloten bakje bewaren; dit kan in of buiten de koelkast. Zet het ’s zomers wel op een koele plek.

Variatietip

  • Vervang de appels door 3 rijpe bananen voor bananenchips (zie foto hieronder; dit is van 1 banaan). Bij rijpe bananen is het niet noodzakelijk om honing toe te voegen.
  • Vervang de appels door 2 grote of 4 kleine peren voor perenchips (zie foto hieronder; dit is van 1 kleine peer).
  • Vervang de appels door 200 gram aardbeien voor aardbeienchips/gedroogde aardbei. Laat dit fruit niet 2, maar 1 uur in de oven drogen.
  • Vervang de appels door 2 perziken voor perzikchips. Laat dit fruit niet 2, maar 1½ uur in de oven drogen.
  • Vervang de appels door 5 groene kiwi’s voor kiwichips. Gedroogde kiwi geeft een zoetzure smaak; het is dus niet nodig om citroen te gebruiken. Schil de kiwi’s en snij ze ½ cm dik. Leg ze op een bakplaat bekleed met aluminiumfolie. Laat de gesneden kiwi 2 uur oven drogen. De kiwischijfjes moet je tijdens het drogen een keer draaien.
  • Je kunt alle genoemde fruitchips gestampt of in stukjes gebroken over of in bijvoorbeeld ijs, yoghurt of cruesli doen.
  • Je kunt alle genoemde fruitchips ook verwerken in (gezonde) cakes of taarten.

bananenchips.jpg
perenchips.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s