Appelkoeken

Tien appelkoeken die eruit zien als mini-appeltaartjes! Heerlijk krokant deeg boordevol appel en kaneel.

Ingrediënten Materialen
  • 250 gram tarwebloem
  • 50 gram kristalsuiker
  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 1+1=2 eieren
  • snufje zout (optioneel)
  • 3 à 4 (±650 gram) appels;
    Goudrenetten zijn heel geschikt
  • 1 el kaneel
  • kleine 2 el kristalsuiker
  • ½ el maizena
  • mespuntje ongezouten roomboter
  • beetje tarwebloem
  • scheutje melk
De gebruikte siliconenmat met 12 vormpjes komt van de Action; andere muffin- of cupcakevormpjes zijn natuurlijk ook prima, maar ze moeten wel voldoende sterk zijn. De muffinvormpjes hebben een inhoud van zo’n 60 ml per stuk.
muffinmat.jpg

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: zorg dat de roomboter buiten de koelkast een beetje zacht is geworden, zodat deze beter bewerkbaar is.

  1. Zeef de tarwebloem boven een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg de kristalsuiker, roomboter, het ei en optioneel een snufje zout toe. Kneed dit mengsel tot een samenhangend deeg en maak er een deegbal van.
    Bestrooi de mengkom licht met tarwebloem, leg de deegbal in de mengkom en bestrooi licht met tarwebloem. Laat een half uur afgedekt in de koelkast rusten.
  2. Vet de muffinvormpjes in met het mespuntje roomboter.
  3. Schil de appels, verwijder het klokhuis, snij in kleine blokjes en doe in een mengkom. Strooi de kaneel en suiker eroverheen en roer goed door. Voeg de ½ el maïzena toe en roer nogmaals goed door.
  4. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  5. Haal het deeg uit de koelkast. Bestrooi het werkblad met een beetje bloem en smeer wat bloem op een deegroller en de deegbal. Rol het deeg met de deegroller uit.
    Steek met een deegsteker, ronde vorm van ongeveer 11 cm doorsnede of mesje rondjes uit het deeg. Bedek de bodem en rand van de muffinvormpjes met het deeg. Zorg dat je deeg overhoudt voor de ‘dekseltjes’.
  6. Verdeel het appelmengsel over de muffinvormpjes met deeg. Druk daarna het appelmengsel goed aan.
    Rol het resterende deeg met de deegroller uit. Snij reepjes van ongeveer 1 cm breed en leg kruislings over de gevulde muffinvormpjes; druk daarbij de uiteinden een beetje aan zodat ze een geheel met de deegbakjes vormen.
  7. Splits het ei en doe de eidooier in een klein bakje. Voeg het scheutje melk toe en klop dit met een vorkje los en door elkaar. Bestrijk de appelkoeken met het ei-melkmengsel.
  8. Bak de appelkoeken iets onder het midden van de op 175 graden voorverwarmde oven in 45 minuten gaar en goudbruin.
  9. Haal de appelkoeken uit de oven, laat op een rooster afkoelen en verwijder na het afkoelen de appelkoeken uit de muffinvormpjes.

Kijk in de categorie eiwitten over wat je met het overgebleven eiwit kunt doen, bijvoorbeeld gezonde chocolademousse, schuimpjes / meringues / pavlova’s of eiwitten-cake maken.

Bewaartip

  • Bewaar de appelkoeken in een afgesloten doos of trommel in de koelkast; ze zijn zeker een week houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) appelkoeken prima invriezen. Doe dit op de dag van maken. Wikkel de appelkoeken in folie en verpak in een plastic zak(je); dan komt er geen vocht of lucht in. De appelkoeken kunnen tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen en langzaam, in de koelkast, afgedekt laten ontdooien.

Variatietip

  • Strooi wat poedersuiker over de appelkoeken.
  • Vervang de poedersuiker door ½ el honing. Haal de appelkoeken 10 minuten, dus na 35 minuten bakken, uit de oven en besmeer de bovenzijde van de koeken in met een kwastje met honing. Zet de appelkoeken direct daarna terug in de oven voor de resterende 10 minuten.
  • Serveer warm als nagerecht met een bolletje vanilleroomijs of ander ijs.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s