Spelt penne met bacon en kaas uit de oven

Spelt penne met gerookte bacon en lenteuitjes uit de oven. Met een kaassaus van Cheddar en Parmezaanse kaas, Griekse yoghurt, mosterd, tijm, oregano en nootmuskaat. Bovenop een krokant bovenlaagje van speltkruim, Parmezaanse kaas en Italiaanse kruiden. Voor 6 personen.

Ingrediënten Materialen
  • 500 gram spelt penne
  • 350 gram gerookte baconreepjes
  • 6 lenteuitjes
  • 20 gram rijstolie
  • een beetje speltbroodkruim
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • handje peterselie

Voor de kaassaus:

  • 5 ruime el rijstolie
  • 60 gram  volkoren speltmeel
  • 300 ml halfvolle melk
  • 375 gram Griekse yoghurt
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1½ tl tijm
  • 1½ tl oregano
  • 2 ruime tl Dijon mosterd
  • 200 gram Cheddar
  • 120+80=200 gram Parmezaanse kaas
  • 2x grote kookpan
  • koekenpan
  • vergiet
  • klopper
  • pollepel
  • literkan
  • grote ovenschaal
  • oven

Bereidingswijze

  1. Kook de penne zoals gebruikelijk, maar dan iets minder lang (dus meer el dente). Laat in een vergiet en goed uitlekken. Knip eventueel de penne een keer doormidden.
  2. Maak de lenteuitjes schoon en snij in kleine schijfjes.
    Bak de gerookte reepjes bacon met de lenteuitjes in een koekenpan. Zet van het vuur.
  3. Rasp de Parmezaanse kaas.
  4. Doe de rijstolie en speltmeel in een grote kookpan en verwarm al roerend met een klopper.
    Voeg de melk, in delen, al roerend toe. Blijf goed roeren en laat koken; de bloem moet goed gaar worden.
    Voeg de nootmuskaat, tijm, oregano en mosterd toe.
    Voeg daarna de Griekse yoghurt toe en roer met de klopper goed door.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  6. Doe 120 gram van de Parmezaanse kaas bij de saus, roer even met een pollepel door.
    Voeg de Cheddar in brokjes toe en roer goed door met de pollepel. Als er klontjes ontstaan van de kaas is dat geen punt.
  7. Voeg de uitgelekte penne toe aan de kaassaus en roer het geheel met de pollepel door.
    Voeg de gebakken bacon toe en roer erdoorheen.
    Doe alles in een ovenschaal.
  8. Strooi de speltbroodkruim eroverheen.
    Strooi daarna de 80 gram geraspte Parmezaanse kaas eroverheen, waarbij je de lange zijden wat vrij van kaas houdt.
    Strooi de Italiaanse kruiden eroverheen.
  9. Zet 20 minuten iets onder het midden in de op 180 graden voorverwarmde oven.
  10. Haal de ovenschotel uit de oven en strooi de fijngesneden peterselie eroverheen.

spelt penne met bacon en kaas.jpg

Variatietip

  • Vervang de spelt penne door bijvoorbeeld pure spelt, spelt farfalle of volkoren macaroni.
  • Vervang de gerookte bacon door Pancetta.
  • Vervang de Cheddar door een blauwe kaas.
  • Wil je een ‘vollere’ (en wat minder gezonde) versie? Vervang de Griekse yoghurt dan door crème fraiche.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s