Speltbrood met lijnzaad

Mijn favoriet is zeker het speltbrood met zaden en pitten, maar dit is een goede afwisseling. Een brood van 100% spelt: volkoren speltbrood met lijnzaad. Luchtig en zó lekker! Zonder boter of toegevoegde suiker.

Ingrediënten Materialen

Normaliter zit er meer zout in het brood; indien gewenst kan de hoeveelheid worden verhoogd, maar dit is zeker niet noodzakelijk.

Bereidingswijze

  1. Zeef de speltbloem en speltmeel in een grote mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg het zeezout en de 40 gram lijnzaad toe. Meng met een pollepel voorzichtig door elkaar.
    Voeg de 25 gram rijstolie, 1 el honing en 325 gram handwarm water toe en roer goed door elkaar met de pollepel.
    Laat zeker 10 minuten onder een schone theedoek staan; ga ondertussen verder met het gistmengsel.
  2. Doe 30 gram handwarm water met het zakje gist en een ½ el honing in een bakje. Meng goed door tot alle gist is opgelost en laat zeker 5 minuten staan.
  3. Voeg daarna het gistmengsel toe aan het meelmengsel en kneed met een mixer met deeghaken in maximaal 8 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Er mag best wat lucht ‘ingemixt’ worden. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.
    Laat het deeg daarna zeker 10 minuten met een schone theedoek afgedekt staan.
  4. Vet het broodbakblik in met de lik rijstolie en bestuif met wat tarwebloem (speltbloem kan natuurlijk ook). Strooi ½ el sesamzaad tegen de zijkanten en over de bodem van het bakblik.
  5. Vet je handen en het werkblad licht in met rijstolie. Stort het deeg op het ingevette werkblad. Kneed het deeg nog even (2 minuten) goed door met de hand. Blijft het deeg te plakkerig? Voeg dan nog een beetje bloem toe. Doe dit niet teveel; door sneller te kneden blijft het deeg ook minder plakken.
  6. Vorm het deeg tot de vorm iets kleiner dan het broodbakblik. Dit doe je door het deeg tot een rechthoek zo breed als het bakblik uit te duwen. Daarna het deeg dubbelvouwen en de naad goed aandrukken.
    Vet het werkblad nogmaals licht in met rijstolie en rol het deeg eroverheen. Strooi de 2 el lijnzaad op het werkblad en rol het deeg, tegenover de naadkantzijde, eroverheen.
    Doe het deeg in het broodbakblik, met de naad naar beneden en de zijde met het lijnzaad naar boven. Indien nodig, vorm het deeg dan nog wat verder naar het broodbakblik. Strooi eventueel nog wat lijnzaad over de bovenzijde en wrijf licht in.
  7. Zet het broodbakblik op een rooster onderin de oven en draai de stand op 40 graden. Heb je een oven die op 30 graden kan? Zet ‘m dan op 30 graden. Laat het deeg 1 uur en 15 minuten rijzen.
    Een andere mogelijkheid is om vershoudfolie, voor de zekerheid kun je dit nog insprayen of insmeren met rijstolie, over het broodbakblik met een elastiekje bovenaan te spannen. Zet het broodbakblik op een warme plek en laat het brooddeeg anderhalf tot twee uur rijzen.
  8. Haal daarna uit de oven, zet op een dubbelgeslagen handdoek en laat met vershoudfolie afgedekt staan.
    Verwarm de oven direct voor op 190 graden.
  9. Als de oven is voorverwarmd op 190 graden, zet dan het brood onderin op het rooster in de oven en bak het brood in 45 minuten goudbruin.
  10. Haal het speltbrood uit de oven en laat maximaal 5 minuten staan voordat je het uit het bakblik haalt. Laat het speltbrood geheel afkoelen op een rooster.
    Vers gebakken en warm brood is erg lekker, maar het is lastiger te snijden en je snijdt in principe de ‘structuur kapot’. Het heeft dus de voorkeur het brood pas in plakken te snijden als het goed is afgekoeld.

Bewaartip

Er zitten geen E-nummers in, dus je het is op de dag zelf en een dag later heerlijk, maar wordt daarna snel oud. Maar je kunt (overgebleven) brood prima invriezen. Snij het wel aan, voor je het in de vriezer doet. Anderhalf tot twee uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid sneeën brood uit de vriezer halen en afgedekt laten ontdooien.

Variatietip

Gebruik in plaats van sesamzaad en/of lijnzaad andere zaden of pitten, zoals maandzaad, zonnebloempitten, speltvlokken of gebroken pompoenpitten (doe de pompoenpitten 10 seconden in de hakmixer of hak ze in grove stukken met een mes).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s