Appel-kaneel-bananenmuffins

Zestien luchtige, niet-droge én gezonde appel-kaneelmuffins met bananen van volkoren speltmeel en havervlokken met magere yoghurt, pecannoten, lijnzaad en sesamzaad. Zonder boter en zonder toegevoegde suikers.

Ingrediënten Materialen
De gebruikte siliconenmat met 12 vormpjes en de 4 siliconen vormpjes komen van de Action; andere muffin- of cupcakevormpjes zijn natuurlijk ook prima. De muffinvormpjes hebben een inhoud van zo’n 60 ml per stuk.
siliconenmat voor muffins  cupcakevormpjes

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: zorg voor (over)rijpe bananen; dat werkt prettiger en is het meest lekker (zoet). Laat een uur van tevoren de eieren, yoghurt, appels en bananen op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen. Desgewenst kun je de pecannoten daags tevoren roosteren (stap 1). En desgewenst kun je de appels (ook) daags tevoren klaarmaken (stap 2).

  1. Rooster de pecannoten 8 minuten in een warme koekenpan. Laat afkoelen.
    Hak daarna de pecannoten grof.
  2. Was, schil en ontklok de appels. Doe in een mengkom en strooi er telkens een laag kaneel overheen. In totaal zeker 2 el kaneel. Roer door met een lepel om goed te vermengen.
    Dit kun je zelfs daags tevoren doen en de appels met kaneel in de koelkast tot gebruik bewaren; de kaneel zorgt ervoor dat de appels beschermd blijven en ook niet bruin worden.
  3. Zeef het volkoren speltmeel boven een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg via het zeef het bakpoeder toe.
    Voeg de havervlokken, geroosterde en gehakte pecannoten en 2 el lijnzaad toe.
    Meng met een lepel goed door elkaar.
  4. Snij de bananen in schijfjes en doe in een mengkom.
    Voeg de eieren, magere yoghurt, rijstolie en honing toe en klop met een lepel goed door elkaar.
  5. Voeg het meelmengsel in 1x bij het bananen-eieren-yoghurt-oliemengsel. Roer kort maar goed door tot een luchtig beslag.
    Schep de appelstukjes met kaneel er voorzichtig doorheen en laat het beslag een kwartier staan.
  6. Vet de muffinvormpjes in met de lik rijstolie.
    Doe 1 el lijnzaad en 1 el sesamzaad in een klein bakje en meng door elkaar.
  7. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  8. Verdeel over de 16 muffinvormpjes (doe ze zo goed als helemaal vol; ze rijzen nog wel, maar lopen niet over).
    Strooi met een lepeltje of met de hand wat lijnzaad met sesamzaad.
  9. Zet de muffins 25 minuten onderin de op 180 graden voorverwarmde oven en bak ze goudbruin.
  10. Haal uit de oven en laat ze op het rooster goed afkoelen. Verwijder de muffins pas uit de muffinvormpjes als ze volledig zijn afgekoeld; bij te vroeg verwijderen breekt de cake.

Bewaartip

  • Bewaar de muffins in een afgesloten blik of trommel.
  • Je kunt volledig afgekoelde muffins prima invriezen. Doe dit op de dag van bakken. Zeker een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid muffins uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip

  • Vervang de el lijnzaad en el sesamzaad door havervlokken of havermout en strooi dit over de muffins (stap 8).
  • Vervang de honing door 3 el agavesiroop.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s