Chocoladekruimelcake

Chocoladekruimelcake met een laag vetpercentage. Chocoladecake met een krokante kruimellaag bovenop. In een handomdraai met melk gemaakt.

Ingrediënten Materialen


Voor het kruimeldeeg

  • 80 gram tarwebloem
  • 75 gram suiker
  • 70 gram ongezouten roomboter

Deze cake heeft, doordat er op de kruimellaag na geen boter in zit, een laag vetpercentage. Maar laat je niet voor de gek houden: minder vet betekent vaak dat er meer suiker in zit en dat is ook hier het geval. Desalniettemin wordt de cake met melk bereidt en bevat dus in ieder geval wel weinig (verzadigd) vet; desgewenst kan de melk door water worden vervangen.

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: haal de melk van tevoren uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur is. Laat de roomboter in de koelkast totdat je met de kruimels aan de slag gaat.

  1. Vet het cakeblik met een keukenkwastje in met de lik rijstolie (dit kan natuurlijk ook met roomboter).
    Knip een stukje bakpapier ter grootte van de bodem van het cakeblik en leg erin; dan weet je zeker dat de cake er aan het einde goed uitkomt en niet aan de bodem blijft kleven.
  2. Hak de chocolade tot brokjes. Niet te klein; ze mogen best 1×1 cm groot zijn. Verdeel in ongeveer 2 gelijke delen van ieder 50 gram om later te verwerken.
  3. Begin met het kruimeldeeg:
    Snij de roomboter in vierkante blokjes van ca. 1×1 cm en doe in een mengkom. Voeg de tarwebloem en suiker toe. Kneed in zo kort mogelijke tijd tot kruimels.
    Zet de mengkom met het kruimeldeeg in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 155 graden met het rooster iets onder het midden van de oven.
  5. Doe de mix voor chocoladecake in een mengkom. Voeg de halfvolle melk toe aan de mix.
    Roer met een lepel door elkaar tot er een smeuïg mengsel ontstaat. Volgens de verpakking mag je niet ‘luchtig kloppen’, maar je kunt er het beste wel wat ‘lucht inscheppen’.
    Voeg de helft van de gehakte chocolade, dus 50 gram gehakte chocolade, toe. Schep de toegevoegde chocoladebrokjes door de cakemix.
  6. Schenk of schep de cakemix in het cakeblik. Maak met de pannenlikker de mengkom leeg in het cakeblik.
  7. Haal het kruimeldeeg uit de koelkast. Voeg het restant, de overgebleven 50 gram, van de gehakte chocoladebrokjes toe en meng wat door elkaar. Strooi het kruimeldeeg met de gehakte chocolade over de bovenkant van de cake.
  8. Zet 1 uur op 155 graden in de voorverwarmde oven.
  9. Daarna uit de oven halen en geheel af laten koelen tot de chocolade bovenop hard is geworden. Eerder uit het cakeblik halen levert een aanrecht vol chocolade op.
  10. Haal de cake, nadat deze geheel is afgekoeld, uit het cakeblik en snij aan.
    Heb je wat haast om de cake aan te snijden? Laat hem dan eerst een kwartier buiten de koelkast afkoelen en zet de cake vervolgens even in de koelkast om de chocolade uit te laten harden.

Bewaartip

  • Bewaar cake niet in de koelkast; daar droogt hij uit. Verpak de cake in aluminiumfolie of een trommel en bewaar in een kastje. Cake is dan zeker ruim een week houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) cake prima invriezen. Doe dit op de dag van maken. Wikkel de cake in folie en verpak daarna met een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De cake kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen, in de koelkast afgedekt laten ontdooien en klaar!

Variatietip

  • Wil de bruine kruimels? Verminder bij de ingrediënten voor de kruimels de hoeveelheid tarwebloem van 80 naar 75 gram en voeg 1 el cacao toe.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s