Appel-kaneel cake

Mijn klassieker onder de cakes: appel-kaneel cake. Boordevol stukjes appel met een laagje kaneel. Gemaakt met roomboter en suiker. Een erg lekkere variant: appel-kaneel-karamelcake! Met zelfgemaakte salted karamelsaus.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: zorg ervoor dat de roomboter, eieren en appels op kamertemperatuur zijn.

  1. Schil, ontklok en snij de appels in stukjes en doe in een mengkom. Het is overigens zéker niet noodzakelijk om de appels te schillen. Strooi er telkens na ieder laagje appelstukjes wat kaneel op, zodat het kaneel op alle appelstukjes zit.
  2. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet het cakeblik in met de boter en leg er een strook bakpapier in. Dit kan alleen op de bodem, maar handiger is het om het over de lange zijden door te laten lopen; het mag gerust boven het cakeblik uitsteken, want dan pak je de cake er na het bakken heel makkelijk uit.
  3. Zeef de tarwebloem en weeg daarbij gelijk af. Voeg via het zeef het bakpoeder toe en roer met een lepel goed door.
  4. Mix de roomboter met de basterdsuiker minimaal 10 minuten met een mixer goed door. Voeg één voor één de eieren toe en klop met de mixer goed door. Spatel met een pannenlikker het bloemmengsel erdoorheen.
  5. Voeg de appel-kaneelstukjes toe en schep deze met de pannenlikker voorzichtig door het beslag. Schenk of schep het beslag in het cakeblik.
  6. Bak de cake iets onder het midden van de op 160 graden voorverwarmde oven in 1 uur goudbruin en gaar.
  7. Haal uit de oven, laat 10 minuten op een rooster staan en verwijder de cake dan uit het cakeblik. Haal desnoods met een mesje de zijranden even ‘los’.

Bewaartip

  • Bewaar cake niet in de koelkast; daar droogt hij uit. Verpak de cake in aluminiumfolie of een trommel en bewaar in een kastje. Cake is dan zeker een week houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) cake prima invriezen. Doe dit op de dag van maken. Wikkel de cake in folie en verpak daarna met een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De cake kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen, in de koelkast afgedekt laten ontdooien en klaar!

Variatietip

  • Dit is in de basis geen ‘droge’ cake, dus het is geen punt om de basterdsuiker te vervangen door kristalsuiker. Je kunt ook 170 gram kristalsuiker gebruiken en dan 1 ruime el honing toevoegen; dat levert ook zeker geen droge cake op.
  • Voeg 1 tl vanillepoeder of 1 of 2 zakjes vanillesuiker toe.
  • Blancheer 60 gram rozijnen 10 minuten in kokend water. Laat ze uitlekken en voeg toe aan de appelstukjes met kaneel.
  • Voeg van ½ citroen citroenrasp of 2 tl citroenrasp met honing toe.
  • Verwarm 60 gram abrikozenjam met 2 el water en roer goed door. Bestrijk de bovenkant van de cake met de jam voor een glanslaagje.
  • Voeg, voordat je het beslag in het cakeblik doet (bij stap 4), 75-80 gram stukjes karamel fudge (Lonka) toe.
  • Voeg, voordat je het beslag in het cakeblik doet (bij stap 4),  4 el salted karamelsaus toe (zie foto hieronder).

appel-kaneel-karamelcake.jpg

appel-kaneelcake met salted karamelsaus.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s