Appel-kaneel pindakaas-kruimelkoeken

Zestien kleine (of negen grote) heerlijke én gezonde appel-kaneel pindakaas-kruimelkoeken. Lekker ‘crunchy’. Met een bodem van speltmeel en zelfgemaakte pindakaas, wat ook weer terugkomt met havermout in de kruimellaag en daartussenin appel en kaneel. Licht gezoet met agavesiroop hazelnoot.

Ingrediënten Materialen
Voor de kruimels

Voor de koeken

appel-kaneel pindakaas-kruimelkoek.jpg

Bereidingswijze

  1. Maak de pindakaas; gebruik voor dit recept dus 210 gram pinda’s; doe er 2 tl sesamolie bij.
  2. Doe 120 gram pindakaas in een mengkom.
    Voeg de vanillepoeder, volkoren speltmeel, havermout, arachideolie en agavesiroop toe.
    Meng en kneed goed door elkaar en wrijf vervolgens tot kruimels. Zet in de koelkast om wat op te laten stijven.
  3. Was, schil en ontklok de appels. Snij in blokjes, strooi de kaneel eroverheen en meng goed door.
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Vet de bakvorm in met de lik rijstolie en bekleed de bodem met bakpapier (overstekende randen hoef je niet af te knippen).
  4. Zeef de speltmeel boven een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg via het zeef het bakpoeder toe en meng met een lepel goed door.
    Doe 90 gram pindakaas in een andere mengkom. Voeg de arachideolie en de agavesiroop toe. Mix met de mixer tot een smeuïg mengsel. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg het speltmeelmengsel toe, zet de mixer aan en schenk tijdens het mixen de melk erbij. Mix tot een glad beslag.
  5. Giet het beslag in de bakvorm. Verdeel de stukjes appel-kaneel over het beslag. Haal de kruimels uit de koelkast en verkruimel deze eroverheen.
  6. Zet iets onder het midden in de op 180 graden voorverwarmde oven en bak de koek in 40 minuten goudbruin en gaar.
  7. Laat in het bakblik geheel afkoelen. Haal de koek daarna uit de vorm en snij de koek in stukken.

Bewaartip

  • Bewaar de appel-kaneel pindakaas-kruimelkoeken in een luchtdichte bak in de koelkast. De koeken zijn zo zeker twee weken houdbaar.
  • De kruimelkoeken kunnen ook worden ingevroren. Wikkel ze dan per stuk stevig in vershoudfolie, dan kun je de gewenste hoeveelheid telkens uit de vriezer halen (en bijvoorbeeld meenemen naar je werk). Laat je ze in de koelkast ontdooien, doe dit dan 2 uur voor gebruik.

Variatietip

  • Geen agavesiroop in huis? Gebruik dan honing.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s