Spelt-mueslikwarkbollen

Redelijk ‘klassiek’, maar megalekker: spelt-mueslikwarkbollen met krenten, cranberry’s, dadels, hazelnoten, amandelen, walnoten, zonnebloempitten en lijnzaad. Zonder boter of toegevoegde suiker.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

  1. Snij of knip de dadels in stukjes. Doe dit desgewenst ook met de cranberry’s.
    Wel de krenten, cranberry’s en dadels door ze in een bakje te doen en ze zeker 10 minuten onder kokend water te zetten.
    Daarna het water afgieten en in een zeef uit laten lekken.
  2. Hak de hazelnoten, amandelen en walnoten grof.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Doe de kwark, eieren, arachideolie en agavesiroop in een mengkom.
    Klop met een lepel door elkaar tot het goed gemengd is.
  5. Zeef het speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg het vanillepoeder, bakpoeder en de baking soda en koekkruiden via het zeef, toe.
    Voeg de gehakte hazelnoten, amandelen en walnoten toe aan het speltmeelmengsel.
    Voeg de havermout toe en meng met een lepel door elkaar.
    Voeg dit meelmengsel toe aan het kwarkmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig maar luchtig beslag.
  6. Roer de gewelde krenten, cranberry’s en dadel luchtig door het deegmengsel tot het goed gemengd is.
  7. Schep met de lepel zes hoopjes beslag, 2 eetlepels per bol, op de met bakpapier beklede bakplaat. Dit kan op kleine afstand; ze rijzen behoorlijk, maar lopen niet veel uit. Strooi het handje havervlokken over de zes hoopjes beslag.
  8. Bak de kwarkbollen 19 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
    Test of de kwarkbollen gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de kwarkbollen dan nog 5 minuten terug in de oven op 180 graden. Zijn ze al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet ze 10 minuten in de oven op 180 graden.
  9. Haal de kwarkbollen uit de oven en leg ze op een rooster. Laat ze na een kwartier met een theedoek afgedekt geheel afkoelen.
  10. Warm zijn ze overheerlijk. Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

Bewaartip

De kwarkbollen zijn de volgende dag nog heerlijk vers, maar daarna verliezen ze wel snel in versheid. Je kunt (overgebleven) kwarkbollen na goed afkoelen beter invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Ongeveer een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid kwarkbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip

  • Vervang het speltmeel door tarwebloem. Dit is wel wat minder gezond (‘witbrood’), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook te vervangen door, het meer gezonde, volkoren tarwemeel.
  • Geen koekkruiden in huis? Gebruik dan kaneel.
  • De agavesiroop hazelnoot is te vervangen door een andere variant agavesiroop of honing.
  • De speltvlokken en havervlokken zijn te vervangen door havermout.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s