Gezonde spaghetti carbonara

Heerlijke en gezonde spaghetti carbonara voor 4 personen. Met tuinerwten, gerookte baconreepjes, Griekse yoghurt, eieren, knoflook, basilicum, oregano en zwarte peper. Aangepast recept van Jamie Oliver.

Ingrediënten Materialen
  • 300 gram spelt spaghetti
  • 400+50=450 gram tuinerwten (diepvries)
  • 2 el amandelschaafsel
  • 2 eieren
  • 1 rode ui
  • 2 lente-uitjes
  • 150 gram gerookte baconreepjes
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • 30 gram verse basilicum
    (of 3 tl gedroogde)
  • ½ tl oregano
  • 10 draaien gemalen zwarte peper
  • 30+10=40 gram Parmezaanse kaas
  • 1 citroen
  • kookpan
  • koekenpan
  • zeef
  • vergiet
  • pollepel
  • hakmixer
  • mengkom

spaghetti-carbonara
Bereidingswijze

  1. Blancheer de tuinerwten door ze een ½ minuut in een zeef in gekookt water te hangen. Zet 50 gram tuinerwten apart in een bakje. Doe de overige 400 gram in de hakmixer.
  2. Bak in een koekenpan de amandelen goudbruin.
    Rasp de Parmezaanse kaas. Doe 10 gram geraspte kaas in een apart bakje en doe 30 gram in de hakmixer.
  3. Kook de spaghetti in een kookpan el dente; 1 minuut korter dan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de spaghetti daarna in het vergiet af, maar bewaar wel een kopje kookvocht.
  4. Pers de citroen en voeg toe aan de hakmixer met tuinerwten en geraspte kaas.
    Voeg de knoflook, basilicum en oregano toe. Mix goed door tot er een saus ontstaat. Gebruik je gedroogde basilicum? Voeg dat 1 el kookvocht toe.
  5. Snij de rode ui en lenteuitjes fijn. Bak de gerookte baconreepjes in een koekenpan uit tot ze krokant en knapperig zijn. Voeg de rode ui en lenteuitjes toe en bak even mee.
  6. Voeg daarna de tuinerwtensaus en de 50 gram tuinerwten toe en op een laag vuur roer even door.
    Voeg de spaghetti toe en roer goed door.
  7. Doe de Griekse yoghurt in een mengkom. Voeg de eieren en zwarte peper toe. Klop met een lepel goed door elkaar.
    Haal de koekenpan van het vuur en voeg direct het yoghurt-eimengsel toe en schep er gelijk goed doorheen. Zet daarna de pan nog even op het lage vuur. Voeg desgewenst nog wat kookvocht toe als de pasta onvoldoende smeuïg is.
  8. Garneer de pasta met wat geraspte kaas en geroosterde amandelschaafsel.

Variatietip

  • Wil je de spaghetti carbonara meer ‘skinny’?
    • Vervang dan de Griekse yoghurt door halfvolle of magere yoghurt.
    • Beperk de baconreepjes tot 50 gram, bak apart en voeg deze pas bij het serveren als garnering toe.
    • Laat de 10 gram geraspte kaas als garnering weg.
  • Vervang de baconreepjes door magere spekreepjes of mager gehakt.
  • Vervang de tuinerwten door 400 gram kikkererwten (zie foto hieronder). Bereid de kikkererwten op eenzelfde wijze als rode bonen. Voeg dan aan de hakmixer een volle kop kookvocht (of kokend water) toe.
  • Vervang de geroosterde geschaafde amandelen door 2 el geroosterd sesamzaad (zie foto hieronder).

spaghetti carbonara van kikkererwten met geroosterd sesamzaad.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s