Chocoladetruffels met roomkaas

Dertig chocoladetruffels van pure chocolade met roomkaas, een vleugje vanille en een jasje van cacao. Met megaveel mogelijke smaakvariaties en -combinaties.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: zorg dat de verse roomkaas op kamertemperatuur is.

  1. Doe de roomkaas in een mengkom en klop met een lepel glad.
    Zeef de poedersuiker boven de mengkom en weeg gelijk af.
    Voeg het vanillepoeder toe. Klop met de lepel door tot het goed gemengd is en haal de lepel uit de mengkom.
  2. Hak de chocolade grof en smelt in een glazen mengkom au bain-marie.
    Voeg met de pannenlikker de gesmolten chocolade aan het roomkaasmengsel toe en haal met de pannenlikker alle chocolade uit de glazen mengkom. Roer het mengsel goed door.
  3. Zet het chocolade-roomkaasmengsel 1 uur in de koelkast.
  4. Haal daarna uit de koelkast en doe de latex handschoenen aan (niet noodzakelijk, maar ik vind dat wel heel prettig werken).
    Zet een schaaltje met de cacaopoeder klaar.
    Schraap met een lepel wat van het chocolademengsel uit de mengkom, zodat je balletjes van zo’n 2½ cm kunt draaien.
    Leg de balletjes op het schaaltje met de cacao en rol ze er goed doorheen.
    Haal de overtollige cacao eraf en de chocoladetruffels kunnen op een serveerschaaltje.

Bewaartip

  • Bewaar de chocoladetruffels in de koelkast; luchtdicht afgesloten. Hou er rekening mee dat chocolade zeer gevoelig is voor het overnemen van de geur van andere producten. De truffels zijn zeker een week houdbaar. De truffels zijn het lekkerst wanneer je ze een kwartier voor serveren buiten de koelkast zet.
  • Je kunt chocoladetruffels ook invriezen. Wikkel ze in huishoudfolie en doe ze daarna in een luchtdicht afgesloten plastic zakje, voor je ze in de vriezer legt.

Variatietip

  • Rol de truffels door gehakte of gemalen walnoten, pinda’s (zie foto hieronder), pistaches of andere gemalen noten.
  • Rol de truffels door gehakte geschaafde amandelen (zie foto hieronder).
  • Rol de truffels door nougatine.
  • Rol de truffels door gemalen kokos (zie foto hieronder).
  • Rol de truffels door kaneelsuiker (1:1 kaneel en suiker).
  • Rol de truffels door hagelslag of chocoladeschilfers.
  • Vervang de vanille door een ruime ½ el koffielikeur, Tia Maria, sinaasappellikeur of andere likeur en meng dit er goed doorheen.
  • Vervang de vanille door ½ el oploskoffie of thee met een smaakje.
  • Ben je op zoek naar gezonde truffels, ga dan voor de chocoladetruffels met dadels.

chocoladetruffels met gehakte amandelen en hazelnoten.jpg
chocoladetruffels-met-gehakte-kokos-en-gemalen-pindas

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s