Pepernoten (taaitaai)

De originele pepernoten, dus ‘zacht’ als taaitaai, maar dan wel een gezonde versie. Zo’n 80 pepernoten van speltmeel met honing, stroop, speculaaskruiden en een vleugje anijs.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

  1. Zeef de speltmeel boven een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg via het zeef het bakpoeder, anijspoeder, kaneel, speculaaskruiden en zout toe en meng alles met een lepel door elkaar.
  2. Voeg aan de mengkom met het meelmengsel de honing, stroop en 2 el melk toe en kneed hier met de hand een stevig deeg van.
    Het deeg moet een beetje plakkerig zijn, maar niet te droog of te nat. Is het nog te droog? Voeg dan wat extra melk toe.
  3. Pak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal 4 uur (nog beter is 24 uur) in de koelkast om op te stijven.
  4. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Rol het deeg uit tot een dikke plak (ruim 1-1½ cm dik). Snij hier eerst repen van die ongeveer 2 cm breed zijn en snij ze dan tot blokjes; ook ongeveer 2 cm breed. Leg de blokjes op de met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Bak de pepernoten iets onder het midden van de voorverwarmde oven in 10 minuten goudbruin.
  7. Laat ze op een rooster afkoelen. Als ze warm zijn, zijn ze zacht(er); afgekoeld hebben ze de juiste, wat taaie, pepernotenstructuur.

Bewaartip

Bewaar de pepernoten in een luchtdichte afgesloten trommel of bakje buiten de koelkast. Ze zijn zo zeker 2 weken houdbaar.

Variatietip

  • Gebruik vormpjes om taaitaai-stukjes (zie foto hieronder) of taaitaai-poppen te maken.
  • Geen melk in huis? Gebruik dan gewoon water.
  • In plaats van honing kun je ook agavesiroop of ahornsiroop gebruiken.
  • Geen stroop in huis? Vervang dit dan door honing, agavesiroop of ahornsiroop. Doe wel eerst 1 el melk of water erbij en kijk of dit voldoende is om een goed deeg te krijgen.
  • Wil je ‘harde’ pepernoten? Kijk dan bij het recept voor kruidnoten.

taaitaai van vormpjes.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s