Chocolade kruidnoten

Ruim 80 knapperige, kruidige én gezonde kruidnoten van speltmeel met speculaaskruiden en honing in een jasje van pure chocolade, melkchocolade en/of witte chocolade. Door het temperen van de chocolade, blijven deze chocolade kruidnoten ook buiten de koelkast hard!

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Zeef de speltmeel boven de mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg via het zeef de speculaaskruiden en het zout toe.
    Voeg de honing en rijstolie toe aan de mengkom.
    Meng alles met de hand door elkaar en maak er een deegbal van. Voeg tussen het kneden beetje bij beetje de melk er doorheen tot het deeg goed aanvoelt. Mocht het deeg te nat zijn, voeg dan wat speltmeel toe; of als het deeg te droog is wat (extra) melk.
  3. Maak nu van het deeg met de hand kleine bolletjes van ongeveer 1½ tot 2 cm doorsnede, in totaal ruim 80 stuks, en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat.
    Druk alle pepernoten zachtjes aan.
  4. Bak ze in 20 minuten iets onder het midden van de voorverwarmde oven goudbruin.
  5. Haal ze daarna uit de oven en laat de pepernoten goed afkoelen.
  6. Wil je de meest gezonde versie? Gebruik dan alleen pure chocolade; hoe hoger het percentage cacao, hoe minder suiker daar in zit.
    Hak de chocolade in stukjes. Doe 2/3e in een glazen kom en smelt boven een pan au bain-marie tot deze zo’n 45 graden is; roer met de spatel door. Haal de glazen kom van het vuur en roer hier het resterende 1/3e deel van de gehakte chocolade doorheen.
    Dit heet het temperen van chocolade volgens de ent-methode. Je moet de pure chocolade terug laten koelen tot 31 graden. Dit is nodig, om de chocolade buiten de koelkast te kunnen bewaren zonder dat deze zacht wordt.
    Roer de chocolade goed door. Laat de chocolade afkoelen tot het 31 graden is. Dit duurt best lang; de glazen kom blijft namelijk ook vrij lang warm. Wil je dat dit sneller gaat? Verplaats de kom dan regelmatig, zet met tussenpozen zo’n 2 minuten in de koelkast of zet de kom in een ijsbadje met ijsklontjes.
    Gebruik je melk- en/of witte chocolade? Koel deze dan terug tot 29 graden.
  7. Als de chocolade is teruggekoeld, gooi dan een aantal – zo’n 10 stuks – kruidnoten in de kom met chocolade. Zorg dat op alle kruidnoten een laagje chocolade zit. Haal ze er per stuk met een vorkje uit, laat de overtollige chocolade eraf druipen en leg ze op een plaat met bakpapier. Ga zo telkens verder met een volgende serie.
    Laat ze hard worden; bij voorkeur op een koele plek (kelder, slaapkamer of zolder). Wil je ze snel(ler) klaar hebben, zet ze dan even in de koelkast om hard te worden. In principe heb je daarna tijd genoeg om alle kruidnoten door de chocolade te halen.
    Wordt de chocolade toch te snel (te) hard? Zet de glazen kom dan op de pan met een klein laagje heet water. Zo koelt het minder snel af en heb je meer tijd om deze te verwerken.

Bewaartip

Bewaar de chocolade kruidnoten in een luchtdichte afgesloten trommel of bakje buiten de koelkast. Ze zijn zo zeker 2 weken houdbaar.

Variatietip

  • Geen honing in huis? Gebruik dan agavesiroop of ahornsiroop.
  • Je kunt ook ‘echte’ pepernoten / taaitaai maken en daar een chocoladelaagje overheen doen om chocolade pepernoten te maken.
  • Heb je gesmolten chocolade over? Die kun je gewoon weer opnieuw temperen of je kunt hier chocoladeflikken van maken.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s