Karamelsaus

Karamelsaus van suiker, slagroom en roomboter voor over of in recepten. Zeer goed bruikbaar als topping voor bijvoorbeeld soesjes of muffins. Warm of koud te gebruiken. Voor karamelsaus in of over toetjes zoals ijs kun je beter de salted karamelsaus (al dan niet met zout) gebruiken.

Ingrediënten Materialen
 • 125 gram kristalsuiker
 • 75 ml slagroom
 • 50 gram ongezouten roomboter
 • 1 gelatineblaadje
 • (steel)pan
  (met dikke bodem)
 • klopper

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat de slagroom in ieder geval op kamertemperatuur komen of verwarm licht. Dit voorkomt overkoken tijdens het toevoegen aan de suiker. Zorg er ook voor dat je steelpan voldoende hoog is en des te dikker de bodem, des te beter.

 1. Strooi een klein beetje suiker in een (steel)pan zodat de bodem amper bedekt is, op een matig tot middelhoog vuur (elektrische kookplaat op 5-6). Laat de suiker zo langzaam oplossen; als dit te snel gaat dan is de kans op het verbranden van de suiker (en dan krijg je een bittere karamel) erg groot! Roer er niet in! Haal de pan regelmatig van het vuur en draai deze wat rond, zodat alle suiker goed smelt. Voeg, als de suiker helemaal gesmolten is en goudbruin, voorzichtig de slagroom toe. Ga na toevoeging van de slagroom pas roeren met een klopper en blijf voortdurend roeren tot de karamel is opgelost.
  Haal de steelpan van het vuur, voeg de boter toe en roer tot de boter is gesmolten.
  Knijp al het water uit het gelatineblaadje en voeg dit toe aan de karamel. Roer tot de gelatine is opgelost.
 2. Afhankelijk van wat je ermee wil doen -warm of koud gebruiken-, zet je het om koud te gebruiken weg om flink af te laten koelen (desnoods in een bad van ijswater). Indien je de karamelsaus warm wil gebruiken voor een topping of zo, wacht dan net zolang tot ie de gewenste dikte heeft.

Bewaartip

De karamelsaus is in de koelkast zeker 2 weken houdbaar. De karamelsaus wordt dan wel wat dikker. Hij wordt weer meer vloeibaar door de saus voor gebruik iets op te warmen.

Schoonmaaktip

Na het karamelliseren de pan schoonmaken? Doe water in de pan, ofwel kokend water of breng koud water aan de kook, en de suiker lost zo op.

Variatietip

 • Gebruik voor een meer gezonde versie geen suiker, maar karamelliseer met honing. Bedenk wel dat met het hoog verwarmen van honing de beste eigenschappen van de honing verdwijnen. Persoonlijk vind ik het kiezen voor honing afhankelijk van waar je het voor gaat maken: een slagroomtaart proberen ‘gezonder’ te maken vind ik zonde van de honing. Maar in gezonde c.q. minder calorierijke recepten is honing zeker te overwegen. Overigens is er nog een ander voordeel bij het gebruik van honing: dit verbrandt minder snel.
 • Zoals in de inleiding aangegeven: voor karamelsaus over of in recepten, zoals taarten of toetjes, kun je beter de salted karamelsaus (desgewenst zonder zout) gebruiken. Wat te denken van de banoffeetaart met karamelmousse of een heerlijke karamelsmaak in of over ijs of gebruik de karamelsaus in warme dranken, zoals chocolademelk.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s