Soesjes

Zo’n 20 soesjes met een vulling van slagroom met banketbakkersroom en een topping van zelfgemaakte karamelsaus.

Ingrediënten Materialen
Soezendeeg

  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram tarwebloem
  • 3 grote of 4 kleine eieren
  • snufje zout

 

Vulling

 

Topping

  • 125 gram kristalsuiker
  • 75 ml slagroom
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 1 gelatineblaadje
  • steelpan(nen)
  • mengkommen
  • spatel
  • spuitzakken
  • bakpapier
  • oven
  • klopper
  • plaatje of platte schaal
  • vershoudfolie

soesjes met karameltopping.jpg

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden. Snij de roomboter in kleine blokjes, zodat deze relatief snel smelt.
  2. Breng de melk, het water en de boter in een steelpan aan de kook. Voeg een snufje zout toe. Wacht tot de boter gesmolten is. Voeg de bloem toe en roer direct met een spatel goed door tot er een bal ontstaat. Verwarm al roerend tot de bloem kookt en gaar is; dat duurt ongeveer een minuut (er komt dan ook vet uit het deeg).
    Doe het deeg in een glazen mengkom en zet de steelpan met wat water in de week.
  3. Laat het deeg even afkoelen; zeker 10 minuten.
    Bekleed in de tussentijd een bakplaat met bakpapier.
    Roer de eieren met de spatel één voor één door tot er een glad beslag ontstaat; direct na het toevoegen van een ei goed doorroeren, tot het goed is opgenomen. Dan het tweede ei toevoegen en goed doorroeren tot het is opgenomen. Gebruik je grote eieren? Kijk dan eerst of een derde ei nog nodig is, want het deeg mag niet te vloeibaar worden; hetzelfde geldt voor het vierde ei als je kleine(re) eieren gebruikt.
  4. Vul een spuitzak met rond spuitmondje met het beslag.
    Spuit doppen op een met bakpapier beklede bakplaat. De doppen worden minimaal 3x zo groot tijdens het bakken; probeer 19 of 20 doppen te maken. Zorg dat de doppen ver genoeg uit elkaar liggen. Wil je geen ‘puntjes’ bovenop de soesjes? Maak ze dan met een natte vingertop van boven rond, door het puntje wat uit te smeren.
    Bak de soezen in circa 20 minuten goudbruin.
  5. Week een gelatineblaadje in koud water.
  6. Breng voor de vulling de melk aan de kook in een steelpan.
    Splits de eieren.
    Voeg aan de eigelen 2 el kristalsuiker en de vanillesuiker toe. Roer dit met een klopper schuimig.
    Voeg 1 el tarwebloem toe aan het eidooier-suikermengsel. Roer dat met de klopper goed door.
    Voeg de kokende melk al roerend met de klopper toe aan het eidooier-suiker-bloemmengsel. Roer met de klopper goed door. Doe het daarna terug in de steelpan. Breng aan de kook en blijf ondertussen met de klopper een paar minuten goed doorroeren.
    Giet de banketbakkersroom op een plaatje of platte schaal om af te laten koelen (hoe groter het oppervlakte en hoe dunner, hoe sneller het is afgekoeld). Dek af met een stuk vershoudfolie. Zet in de koelkast en laat zeker een kwartier goed afkoelen.
  7. Klop de slagroom met 2 el kristalsuiker en 2 zakjes vanillesuiker stijf.
  8. Haal de banketbakkersroom uit de koelkast en haal de vershoudfolie ervan af. Doe de banketbakkersroom in een mengkom en roer dit even goed door met de spatel.
  9. Doe het gelatineblaadje met een beetje aanhangend vocht in een steelpannetje en verwarm kort tot dit is opgelost. Voeg de opgeloste gelatine toe aan de banketbakkersroom en roer goed door.
    Voeg de slagroom toe en meng erdoorheen.
  10. Doe de vulling in een spuitzak met een glad spuitmondje. Vul de onderkant van de soesjes met de vulling tot ze vol zijn.
  11. Los de suiker op in een pannetje, doe dit op een matig vuurtje tot het goudbruin begint te worden. Schud af en toe het pannetje op en neer (niet erin roeren!). Voeg dan voorzichtig de slagroom toe, blijf voortdurend roeren tot de karamel is opgelost. Haal van het vuur, voeg de boter toe en roer tot de boter is gesmolten. Knijp al het water uit het gelatineblaadje en voeg dit toe aan de karamel. Roer tot de gelatine is opgelost. Zet apart om flink af te laten koelen (desnoods in een bad van ijswater).
    Als de saus dik genoeg is, doop dan de bovenkanten van de soesjes in de karamel en laat opstijven in de koelkast (ongeveer 2 uur).

Kijk in de categorie eiwitten over wat je met het overgebleven eiwit kunt doen, bijvoorbeeld gezonde chocolademousse, schuimpjes / meringues / pavlova’s of eiwitten-cake maken.

Bewaartip

  • Bewaar de soezen in de koelkast; ze zijn maximaal 4 dagen houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) soesjes prima invriezen. Doe dit op de dag van maken. Laat op een plateau bevriezen. Doe daarna de soesjes in luchtdicht afgesloten bak. De soesjes kunnen tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Enkele uren voor gebruik weer uit de vriezer halen en langzaam, in de koelkast, laten ontdooien.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s