Gevuld speculaas

Kruidige speculaasrol (of speculaasletter of speculaaskoek) van tarwebloem met roomboter en bruine basterdsuiker, gevuld met rijke amandelspijs van amandelen en suiker. Van het restdeeg kun je heel makkelijk krokante speculaaskoekjes maken.

Ingrediënten Materialen
Speculaas

 

Amandelspijs

  • 250 gram blanke amandelen
  • 250 gram kristalsuiker
  • 1 ei(wit)
  • handje tarwebloem

 

Dit recept leveren 2 speculaasrollen van ruim 40 cm op.

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is, dat werkt een stuk prettiger. Het deeg en de amandelspijs kan desgewenst een dag van tevoren worden gemaakt.

  1. Speculaasdeeg:
    Zeef de tarwebloem en weeg daarbij gelijk af. Voeg de melk, het bakpoeder, de speculaaskruiden, basterdsuiker en roomboter toe. Meng met de hand of een mixer met elkaar. Kneed tot een soepel deeg.
    Druk het deeg plat, wikkel het in een stuk huishoudfolie en laat het deeg opstijven in de koelkast tot het stevig aanvoelt (dat duurt ongeveer een uur, maar laat het gerust langer staan).
  2. Amandelspijs:
    Splits het ei. Doe de amandelen in een hakmixer. Voeg de kristalsuiker toe. Maal het mengsel fijn en voeg tijdens malen het eiwit toe. Laat goed mixen tot het voldoende gemengd is en het een smeuïg mengsel is. Vorm de amandelspijs in een strook vershoudfolie voor tot een dikke rol van ongeveer 40 cm lang (dat is meestal ook ongeveer de lengte van je deegroller).
    Zet de amandelspijs in de koelkast om op te stijven; dat duurt zeker een half uur, maar laat het gerust langer staan.
  3. Haal het deeg en de spijs uit de koelkast. Staat het langer dan 2 uur in de koelkast? Laat het dan even op kamertemperatuur komen. Bestrooi het werkblad met een handje tarwebloem.
  4. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  5. Rol het speculaasdeeg uit tot een rechthoekige lap waar de amandelspijsrol in past. Controleer, bijvoorbeeld met een paletmes, of het deeg geheel ‘los’ is van je werkblad.
  6. Leg de spijsrol op het deeg en rol het deeg dicht. Snij het restant van het deeg eraf, maar hou rekening met een stuk overlap.
    Kluts een ei. Smeer met een kwastje de ‘overlap’ in met geklutst ei. Rol het deeg zover dicht dat de naad naar beneden ligt en druk dat goed aan. Rol met de deegroller over de bovenkant van het speculaas, zodat de bovenzijde wat platter wordt. Maak de uiteinden dicht.
    Check of de rol niet vastzit aan je werkblad en haal het zo nodig los van je werkblad.
  7. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de rol op de met bakpapier beklede bakplaat. Vorm de rol indien nodig ‘bij’ of maak (nog) gladder.
    Bestrijk de deegrol met een kwastje met het geklutste ei.
    Beleg met de hele amandelen; bij voorkeur zodanig dat je na het bakken er mooie stukjes van kunt snijden. Je kunt er overigens elk gewenst patroon van maken.
    Druk de amandelen lichtjes in het deeg. Bestrijk de amandelen daarna met het geklutste ei.
  8. Bak de gevulde speculaasrol iets onder het midden in de op 170 graden voorverwarmde oven in 35 minuten goudbruin en gaar. Snij met een scherp mes in stukken; zolang het warm is, snij je ook makkelijk door de amandelen heen. Het kan warm of koud worden gegeten.

Bewaartip

  • Gevuld speculaas kan zeker een week afgedekt in de koelkast worden bewaard.
  • Je kunt (overgebleven) gevuld speculaas invriezen. Doe dit op de dag van maken of daags erna. Wikkel het gevuld speculaas in folie en verpak in een plastic zak(je); dan komt er geen vocht of lucht in. Het gevuld speculaas kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen en, afgedekt, in de koelkast laten ontdooien.

Variatietip

  • Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om geen rol, maar een letter of koek te maken.
  • Van de restanten van het deeg kun je speculaas(koekjes) bakken (zie foto hieronder).
    Rol het restant van het deeg daarvoor iets verder uit; tot een plak van ongeveer 1 cm dik. Steek er met vormpjes koekjes uit. Besmeer eventueel (een paar) koekjes met het eierstrijksel om daarna te beleggen met amandelschaafsel (zie ook op de foto hieronder). Bak je de koekjes tegelijk met het gevuld speculaas? Let dan op de baktijd: de koekjes zijn na een kwartier namelijk klaar.

speculaaskoekjes van restdeeg.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s