Speculaaskoekjes

Kruidige en krokante speculaaskoekjes van tarwebloem, roomboter, basterdsuiker en een beetje melk. Al dan niet met geschaafde amandelen.

Ingrediënten Materialen
  • mengkommen
  • mixer, optioneel
  • paletmes, optioneel
  • huishoudfolie
  • deegroller
  • keukenkwastje, optioneel
  • bakpapier
  • bakplaat
  • deegstekers
  • oven

 

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is, dat werkt een stuk prettiger. Het deeg kan desgewenst een dag tevoren worden gemaakt.

  1. Zeef de tarwebloem en weeg daarbij gelijk af. Voeg de melk, het bakpoeder, de speculaaskruiden, basterdsuiker en roomboter toe. Meng met de hand of een mixer met elkaar. Kneed tot een soepel deeg.
    Druk het deeg plat, wikkel het in een stuk huishoudfolie en laat het deeg opstijven in de koelkast tot het stevig aanvoelt. Dat duurt ongeveer een uur, maar laat het gerust langer staan.
  2. Haal het deeg uit de koelkast. Staat het langer dan 2 uur in de koelkast? Laat het dan even op kamertemperatuur komen.
    Bestrooi het werkblad met een handje tarwebloem.
  3. Verwarm de oven voor op 170 graden.
    Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Rol het speculaasdeeg uit tot een lap van ongeveer ½-1 cm dikte. Controleer, bijvoorbeeld met een paletmes, of het deeg geheel ‘los’ is van je werkblad.
    Steek met vormpjes koekjes uit de deeglap en leg ze op de beklede bakplaat.
  5. Kluts een ei. Smeer de bovenzijde van de koekjes die je wilt bestrooien of die je wilt laten glanzen met een keukenkwastje licht in met geklutst ei. Bestrooi indien gewenst (deels) met amandelschaafsel.
  6. Bak de speculaaskoekjes iets onder het midden in de op 170 graden voorverwarmde oven in 15 minuten goudbruin en gaar.

Bewaartip

Speculaaskoekjes kunnen twee weken in een luchtdicht afgesloten koektrommel of doos worden bewaard.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s