Gewone cake / vanillecake / basiscake

Basisrecept voor een ‘simpele’ cake met een vleugje vanille, eigenlijk een vanillecake dus. Makkelijk aan te passen door toevoeging van kruiden, fruit of andere smaakvarianten.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: haal de roomboter een paar uur van tevoren uit de koelkast, zodat deze zacht is en makkelijk te verwerken. Laat ook de eieren op kamertemperatuur komen.

  1. Vet de bodem van het cakeblik heel licht in met een mespuntje roomboter. Bekleed de bodem en lange zijden van het cakeblik met het bakpapier en knip het restant af. Vet de randen van de korte zijde van het cakeblik in met het restant van de mespunt roomboter.
  2. Zeef de tarwebloem boven een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg het bakpoeder toe en meng door elkaar.
  3. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  4. Doe de roomboter in een mengkom en mix op hoge snelheid glad. Voeg de kristalsuiker en vanillesuiker toe en mix net zo lang tot het mengsel romig wordt. Dit duurt in totaal zo’n 10 minuten.
  5. Voeg één voor één de eieren toe. Wacht met het toevoegen van het volgende ei, tot het vorige ei geheel is opgenomen.
  6. Voeg al mixende het tarwebloemmengsel toe. Je kunt ook het bloemmengsel met een spatel erdoorheen scheppen en mengen.
  7. Voeg hierna eventuele extra ingrediënten toe en meng dit, afhankelijk van wat wordt toegevoegd, met de mixer of met de spatel goed door elkaar.
  8. Schenk of schep het mengsel in het cakeblik en haal alles er met de spatel goed uit.
    Zet iets boven het midden van de op 160 graden voorverwarmde oven en bak in 70 minuten gaar en goudbruin. Je kunt controleren of de cake gaar is door 3 seconden een breinaald of satéprikker in de cake te steken; als er geen deeg aan blijft plakken dan is de cake goed gaar.
  9. Laat de cake op een rooster geheel afkoelen. Haal de cake daarna uit het cakeblik. Haal desnoods met een mesje de zijranden even ‘los’.

Bewaartip

  • Bewaar cake niet in de koelkast; daar droogt hij uit. Verpak de cake in aluminiumfolie of een trommel en bewaar in een kastje. Cake is dan zeker een week houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) cake prima invriezen. Doe dit op de dag van maken. Wikkel de cake in folie en verpak daarna met een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De cake kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen, in de koelkast afgedekt laten ontdooien en klaar!

Variatietip

  • Dit is in de basis geen ‘droge’ cake, dus het is geen punt om de basterdsuiker te vervangen door kristalsuiker; vooral wanneer je nog extra’s toevoegt. Je kunt ook 170 gram kristalsuiker gebruiken en dan 1 ruime el honing toevoegen; dat levert ook zeker geen droge cake op.
  • Voeg citroenrasp van ½ citroen toe en/of 1 el citroensap toe.
  • Combineer deze cake met chocoladecake tot een vanillie-chocoladecake.
  • Vrijwel alles kan naar smaak toegevoegd worden, zoals 200 gram blauwe bessen, mangoblokjes of aardbeien, maar let wel op het met toevoegen van vocht en beperk dit tot maximaal 2 el. Een erg lekkere variant is bijvoorbeeld de appel-kaneel-karamelcake (zie foto hieronder).

appel-kaneelcake met salted karamelsaus.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s