Mayonaise met de staafmixer

Heerlijke, frisse mayonaise. Lekker bij frietjes, maar ook bruikbaar als basis voor een dressing of een saus, zoals remoulade. In een handomdraai met de staafmixer gemaakt. Recept is voor ruim 275 ml.
Je kunt ook de mayonaise met een klopper oftewel garde maken.

Ingrediënten Materialen
  • 1 ei
  • ½ el milde (Dijon of Franse) mosterd
  • ½ citroen
  • 1 el witte balsamico azijn
  • 25 ml extra vierge olijfolie
  • 225 ml zonnebloemolie
  • kleine ½ tl fijn zeezout
  • 1/8 tl witte peper
  • staafmixer
  • staafmixerkom/-pot
  • pot met deksel, ≥ 300 ml

Bereidingswijze

Zorg ervoor dat je ei vers is!
Voor het beste resultaat: zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

  1. Steriliseer de (wek)pot met deksel.
  2. Doe het ei en de mosterd in een hoge (staafmixer)kom.
  3. Pers ½ citroen uit.
  4. Giet 1 tl citroensap en de 1 el witte balsamico azijn rustig in de kom.
  5. Giet de olijfolie en zonnebloemolie eroverheen.
  6. Zet de staafmixer midden in de kom en op de bodem. Zet hem aan een trek hem langzaam omhoog. Blijf mixen tot een dikke, stevige mayonaise: haal de mixer pas omhoog als het mes met witte mayonaise wordt omringd.
  7. Voeg het peper en zout toe om hem op smaak te brengen en roer dit er met een pannenlikker doorheen.
    Proef de mayonaise en voeg optioneel nog wat witte peper of zout toe om desgewenst verder op smaak te brengen.
  8. Doe de mayonaise in de gesteriliseerde (wek)pot met deksel.

Is de mayonaise te dun? Voeg wat meer olie toe en haal de staafmixer er nog een keer vanaf de bodem doorheen.
Is de mayonaise te dik? Voeg water, citroensap of balsamico azijn toe en roer met de pannenlikker door.

Bewaartip

De mayonaise is in de afgesloten pot in de koelkast één week houdbaar. Door het gebruik van rauwe eieren is het niet verstandig om de mayonaise langer te bewaren.

Variatietip

  • De mayonaise kan, al dan niet als basis, worden gebruikt voor sauzen en dressings.
  • Voeg eenzelfde hoeveelheid magere yoghurt toe als je mayonaise hebt en meng dit door elkaar; dan heb je minder calorierijke (oftewel meer caloriearme) yogonaise.
  • Voeg 2 tl gehakte verse dragon toe.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe een teentje knoflook in folie en rooster ongeveer 50 minuten totdat de knoflook zacht is geworden. Doe de zachte knoflook puree door de mayonaise.
  • Verhoog de hoeveelheid citroensap van 1 tl naar 2 tl. Hak 3 ansjovis en een klein teentje knoflook in kleine stukjes en voeg toe aan de saus. Meng goed door elkaar. Voeg 40 ml water toe en mix dit er rustig doorheen. Voeg tenslotte 2 tl geraspte Parmezaanse kaas toe en meng er doorheen.
Ingrediënten voor ruim 550 ml
  • 2 eieren
  • 1 el milde (Dijon of Franse) mosterd
  • ½ citroen
  • 2 el witte balsamico azijn
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • 450 ml zonnebloemolie
  • ¾ tl fijn zeezout
  • ¼ tl witte peper
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s