Aioli

Romige zelfgemaakte knoflookmayonaise voor op stokbrood, als dressing of bij tapas: aioli. In no time klaar. Met zelfgemaakte mayonaise, mosterd, sambal en -uiteraard- knoflook. Voor een magere variant ga je voor knoflookyoghurt.

Ingrediënten Materialen
  • 6 el mayonaise
  • 3 tenen knoflook
  • 1 biologische citroen
  • 2 tl Dijon mosterd
  • 1 tl sambal oelek
  • kleine mengkom
  • rasp
  • citroenpers, optioneel
  • vershoudfolie

Bereidingswijze

  1. Maak de mayonaise.
  2. Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de citroen uit.
  3. Meng in een kleine mengkom het citroenrasp met de mayonaise, sambal oelek en mosterd. Pers de knoflook erboven en roer goed door.
  4. Breng op smaak met (in ieder geval 3 tl) citroensap en de sambal oelek.
    Dek het mengkommetje of het presenteerbakje af met vershoudfolie en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Is de mayonaise vrij dik en daardoor de aioli ook aan de dikke kant? Voeg dan maximaal 2 el extra vierge olijfolie of minder smaakbepalende olie zoals zonnebloemolie of rijstolie, wat citroensap of (warm) water toe.

Bewaartip

De aioli is in afgedekt in de koelkast ruim één week houdbaar. Het citroensap zorgt voor langere houdbaarheid, maar door het gebruik van rauwe (maar wel zo vers mogelijke!) eieren is het niet verstandig om de aioli langer te bewaren.

Variatietip

  • Eigenlijk hoort tabasco in plaats van sambal oelek worden gebruikt, maar sambal is een alternatief dat ik altijd in huis heb.
  • Maak de aioli van gepofte knoflook door een hele bol knoflook drie kwartier in een op 180 graden voorverwarmde oven te leggen. Snij de bovenzijde van de knoflookbol af, zodat je de teentjes een beetje kunt zien. Smeer op de bovenzijde met een keukenkwastje een heel klein beetje rijstolie. Doe de bol in aluminiumfolie. Zet in een braadslede of op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze na de baktijd iets afkoelen en druk de puree uit de benen. Prak fijn en voeg toe in plaats van de 3 tenen knoflook. De knoflook is na het poffen niet scherp meer, maar zoet en nootachtig; daardoor kan de hele bol in de saus.
  • Voeg 1 tl honing en/of ½ tl fijn zeezout toe.
  • Voeg een takje verse fijngeknipte peterselie en/of bosje vers geknipte bieslook toe.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s