Gezonde quiche met prei en spekjes

Gezonde preitaart: met een quichebodem van speltmeel en Griekse yoghurt, gevuld met prei, magere spekjes, Griekse yoghurt, eieren, een vleug knoflook, mosterd, Parmezaanse kaas en kruiden . Hartige taart voor 6-8 personen.

Ingrediënten Materialen
Deeg

Vulling

  • 3 (500 gram) prei
  • 325 gram magere spekblokjes
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 300 gram Griekse yoghurt
  • 4 eieren
  • 1 el milde mosterd
  • 80 gram Parmezaanse kaas
  • ½ bosje peterselie
  • 1 tl tijm
  • paar draaien zwarte peper
  • handje speltkruim, 2x

stukje quiche met prei en spekjes.jpg
Bereidingswijze

  1. Zeef de speltmeel boven een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg de Griekse yoghurt, rijstolie en snuf zout toe. Kneed hier kort een stevig maar soepel deeg van. Maak de deegbal plat.
    Pak in met vershoudfolie en laat het deeg zeker een uur in de koelkast rusten.
  2. Bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier en vet de randen van de springvorm in met de lik rijstolie.
    Bestrooi het werkblad ruim met tarwebloem. Strooi wat bloem over het deeg. Rol het deeg met een deegroller uit tot ongeveer 35 cm doorsnede. Bekleed de ingevette springvorm ermee, waarbij je een opstaande rand maakt van ruim 4 cm.
    Prik de bodem en randen in met een vork.
    Zet de springvorm tot gebruik in de koelkast. Dit kun je desgewenst eerder op de dag doen en tot gebruik de springvorm met deegbodem in de koelkast afgedekt laten staan.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Snipper de uien.
    Rasp de knoflook of snij in hele kleine stukjes.
    Was de prei en snij in dunne ringen.
  5. Bak de spekblokjes in een koekenpan in. Voeg de uien en knoflook toe en bak in totaal in maximaal 5 minuten goudbruin. Laat de spekblokjes met ui en knoflook uitlekken op keukenpapier. Bak de preiringen in het achtergebleven spekvet 5 minuten al omscheppend op hoog vuur.
  6. Rasp de kaas.
    Snij of knip de peterselie fijn.
    Klop in een mengkom de eieren met de Griekse yoghurt en mosterd met een lepel los.
    Voeg 30 gram geraspte kaas, tijm, peper en de peterselie toe. Schep even door.
    Voeg de gebakken spekjes en preiringen toe en schep heel even door.
  7. Haal de met deeg beklede springvorm uit de koelkast. Strooi een klein handje speltkruim over de bodem.
    Schenk of schep het eimengsel in de taartvorm en haal daarbij alles met de pannenlikker uit de mengkom. Strooi een handje speltkruim over de vulling. Strooi tenslotte 50 gram geraspte kaas over de vulling.
  8. Bak de quiche in 30 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin. Haal de quiche uit de oven en laat de quiche zo’n 10 minuten staan voor je deze aansnijdt.

Bewaartip

  • De preiquiche is ongeveer een week afgedekt in de koelkast houdbaar.
  • De quiche opnieuw opwarmen? Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de quiche daarna 20 minuten onderin de oven. Is/wordt de bovenzijde van de quiche te donker? Leg er dan een stuk alumiumfolie op en zet hem dan 5 tot 10 minuten langer in de oven.
  • Advies om de quiche niet in te vriezen; hij verliest dan behoorlijk wat smaak en dat is zonde.

Variatietip

  • Voeg ½-1 el provinciale kruiden toe aan het deegmengsel en kneed dit er doorheen voor je het deeg in de koelkast legt.
  • Wil je geen kruim-kaaslaagje bovenop? Laat dit dan gewoon weg (zie foto hieronder).
  • Het op smaak maken van de quiche kan ook bijvoorbeeld met een beetje pesto of andere kruiden zoals paprikapoeder, rozemarijn of oregano door het eiermengsel te roeren.
  • Probeer ook eens de gezonde quiche met bloemkool, broccoli en gehakt.

stukje quiche met prei en spekjes zonder kruim-kaaslaagje.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s